Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nina fick kondylom vid sexdebuten

Hon var 17 år. Han var hennes första pojkvän. Det som skulle bli ett minne för livet blev istället början på ett utdraget lidande. – Det var första gången jag hade sex, tre månader senare kom vårtorna och det började klia. Så jag gick till ungdomsmottagningen och då visade det sig att jag hade fått kondylom, säger Nina Nordgren.

Annons

En gång är ingen gång. Men för Nina var det allt som behövdes.

Läkaren på ungdomsmottagningen konstaterade snabbt att hon hade drabbats av könssjukdomen som i folkmun kallas könsvårtor. Hennes pojkvän bar, precis som många andra, på det virus som orsakar kondylom utan att själv visa några symptom.

– Man kände sig dum och tänkte att vi kunde ha varit mer försiktiga. Fast jag kanske inte hade klarat mig ändå, kondom ger ju inte fullständigt skydd, säger Nina.

Annons
Annons
Läs även: Fakta om Kondylom (könsvårtor) »

Nu blev hon en del av den statistik som visar att cirka tio procent av Sveriges kvinnor drabbas av kondylom någon gång under sin livstid.

För att ta bort vårtorna fick hon en frätande salva av läkaren. Efter några behandlingar försvann vårtorna. Men där de funnits blev huden istället extremt känslig och det tog över två år innan hon vågade prova ett vaginalt samlag igen.

– Det var jättejobbigt psykiskt, speciellt eftersom jag var så ung. I den åldern håller man ju på att skapa sig en sexuell identitet. Plötsligt kunde jag inte bara träffa en kille och hej och hå, utan att man var tvungen att dra hela historien.

Fortfarande sviter efter Kondylomen

I dag är Nina 25 år. Trots att det är åtta år sedan hon drabbades av könssjukdomen lider hon fortfarande av problem som hon förknippar med viruset.

Annons
Annons

– Det psykiska har jag försökt bearbeta bort. Men hamnar man i en situation med en ny kille så kommer allt upp. Dessutom kan huden fortfarande klia och spricka av sig själv.

Nina har genomgått flera alternativa behandlingar för att bli kvitt sina problem. Detta trots att läkarna på ungdomsmottagningen berättade att det inte fanns något att göra. Hon tycker att informationen kring kondylom är bristfällig och att sjukvården inte riktigt tar könssjukdomen på allvar.

– De flesta får inga problem och man ska väl inte skrämma folk men nu är det mer eller mindre som att kondylom är som att få en vårta på handen. Inställningen är att det inte är farligt, inte jobbigt och att man inte kan få några men av det, säger Nina.

Finns vaccin mot könssjukdomen

Tidigare har det inte funnits något bra skydd mot Humant papillomviruset (HPV) som orsakar kondylom. Sedan 2006 finns dock ett vaccin, Gardasil, som i första hand är utvecklat för att skydda mot två av de HPV-typer som ligger bakom livmoderhalscancer. Men det skyddar dessutom mot de virustyper som orsakar 90 procent av all kondylom. Nina hoppas att fler ska vaccinera sig men tror att det krävs mer uppmärksamhet kring könssjukdomen för att det ska bli verklighet.

– Det spelar ingen roll att det finns ett vaccin om ingen vet vad de ska vaccinera sig mot. Alla vet vad klamydia är men ingen pratar om kondylom.

För att få folk i sin omgivning att bli mer medvetna om könssjukdomen delar hon gärna med sig av sin erfarenhet av att vara drabbad.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Jag har verkligen berättat för alla jag känner, skrattar Nina och fortsätter.

– Men det verkar tyvärr som många fortfarande har inställningen att ”könssjukdomar är något andra får men det drabbar inte mig”.

Efter att ha hört Ninas historia förstår de dock att kondylom kan vara betydligt jobbigare än en vårta på handen.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om kondylom på NetdoktorPro »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 14:14 (9 år sen)

    Rf6tt e4r sf6tt och ble5tt e4r flott... var det se5 den de4r ramsan? Jag te4nkte ockse5 pe5 en ros de5 jag se5g foonta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.