Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Experten: Ålder inte avgörande för HPV-vaccination

En av fyra kvinnor i åldrarna 18-45 år tror sig vara för gamla för att det ska vara lönt att vaccinera sig mot det sexuellt överförbara viruset, HPV, visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Netdoktor.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-11-08

Annons

Att åldern skulle vara avgörande är en felaktig bild, menar Annika Johnsson, överläkare vid Centrum för sexuell hälsa vid Skånes Universitetssjukhus.

– Mina patienter säger ofta ”det är väl för sent för mig att bli vaccinerad”. Att åldern skulle vara avgörande är tyvärr en felaktig bild som lever kvar. Det är mycket viktigare att se till sin livsstil än ålder för att avgöra om man har nytta av att vaccinera sig. Den kvinnan som gifte sig vid 25 efter att ha haft några olika partners och nu tio år senare blir singel och träffar fler män igen har till exempel absolut anledning att vaccinera sig.

Väljer kvinnor bort vaccination är konsekvensen, enligt Annika Johnsson, att de inte får det skydd som skulle kunna göra att de undviker att drabbas av livmoderhalscancer. Vidare menar hon att det råder kunskapsbrist om HPV-vaccination både bland allmänhet och vårdpersonal.

Annons
Annons

Annika Johnsson lyfter fram behovet av ökad kunskap bland kvinnor som en viktig faktor för att öka vaccinationsgraden. Hon anser att sjukvården idag brister när det gäller att informera kvinnor om vaccination mot HPV.

- Tyvärr är min bild att läkares kunskaper om HPV-vaccination inte är så mycket bättre än den bland allmänheten. Många läkare utgår fortfarande från åldern när patienter frågar om vaccination. Men för att kunna ge bra råd och information måste man som läkare våga fråga om patientens sexliv. Varken inom primärvården eller bland gynekologer är man van, eller speciellt bra på att prata med patienterna om deras sexliv, säger hon.

I Sverige får omkring 40 000 kvinnor varje år besked om avvikande cellprover och för 450 kvinnor leder cellförändringarna till livmoderhalscancer. Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 15-44 år och årligen avlider 150 kvinnor till följd av sjukdomen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-09-30 20:37 (11 år sen)

    Hej!
    När nu inte HPV vaccinet är heltäckande för alla HPV variationer är det ide´att vaccinera sig?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.