Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | HPV

Även pojkar bör vaccineras mot HPV

Bör pojkar vaccineras mot HPV? Allt fler forskare vill att även pojkar ska vaccineras mot HPV, humant papillomvirus då nya studier visat att vaccinet även är effektivt för pojkar.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-04-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Idag erbjuder det nationella vaccinationsprogrammet HPV-vaccination för flickor födda 1999 och senare. Även flickor födda 1993 eller senare erbjuds kostnadsfri vaccination.  Men som det ser ut idag ingår inte pojkar i vaccinationsprogrammet. Något som flera forskare anser att de bör göra, däribland Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska institutet.

– Killar bör också vaccineras mot HPV, säger Joakim Dillner. Detta dels för att det finns många cancerformer som HPV orsakar även för män. Det bör därför vara minst lika prioriterat som det är för flickor, fortsätter han.

Vaccinet skulle ge pojkar ett bättre cancerskydd. En stor del av analcancer, peniscancer och även cancer i mun och svalg är HPV-orsakad. Joakim Dillner tycker att man bör se över om inte vaccinet ska ges gratis även till pojkar, för idag finns det data som visar på att vaccinet är effektivt även för pojkar.

Annons
Annons

– Beslutet om HPV-vaccination för flickor är taget sedan 2008 och då var vaccinet endast utprovat på flickor. Formellt sett kan man säga att det då inte fanns data som visade på att det även är effektivt för pojkar, men idag finns det data som styrker detta.

Men hittills har inte Socialstyrelsen startat en utredning om huruvida pojkar ska inkluderas i vaccinationsprogrammet eller inte – något de tidigare sagt att de ska göra så fort de vet att vaccinationsprogrammet fungerar för flickor.

Joakim Dillner menar att det är ledsamt att man inte ens påbörjat en utredning. Det bör vara prioriterat, särskilt då processen från utredning till beslut oftast är lång. Dessutom skulle en vaccination vara konstadseffektiv ur flera aspekter, bland annat i framtida vårdkostnader.

– Det är ungefär dubbelt så kostnadseffektivt att vaccinera flickor jämfört med pojkar, men då priset på varje vaccination sjunkit drastiskt med det organiserade programmets upphandling, så råder ingen tvekan om att vaccinering med dagens priser  skulle vara kostnadseffektiv även för pojkar. Förutom minskad smittspridning så minskar vi även sjuklighet i de cancerformer som HPV orsakar hos män. Dessutom skyddar ett av de två vaccinen även mot kondylom. I Sverige har vi årligen 20 000 fall av kondylom. Idag är det väldigt få pojkar i Sverige som vaccineras mot HPV, en trolig förklaring kan vara att icke upphandlat vaccin utanför det organiserade programmet är mycket dyrare och man måste också stå för kostnaden själv.  

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons