Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Symtom och tecken på harpest


Publicerad den: 2019-08-07
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Symtom och tecken på harpest
Annons
Harpest är en infektion hos framförallt möss, harar, och andra gnagare. Människor kan bli smittade av bakterien och den vanligaste smittovägen är via mygg som varit i kontakt med smittade djur och som sedan biter människor. 

Vanligtvis skapar harpest ett torrt och kraterliknande sår efter myggbettet (se bilden nedan). Man kan också få svullna lymfkörtlar i nära anslutning till bettet, i armhålan om myggbettet sitter på armarna, eller i ljumsken om bettet sitter på benen.

– Sår efter myggbett kan man få om man kliat på det, men ett sår efter harpest ser väldigt annorlunda ut. Har man sett harpestsår någon gång så känner man igen det.

Att låta bli att klia på myggbetten ger inget skydd mot att inte drabbas av harpesten.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Det har ingen betydelse, säger Anders Nystedt.

harpest5

Sjukdomen bryter ut snabbt

Efter smittotillfället visar sig sjukdomen relativt snabbt, oftast handlar det om ett par dagar, enligt Anders Nystedt.

Drabbas man av harpest kommer man högst troligen märka att någonting inte står rätt till. Allmänna infektionssymtom så som feber är vanligt.

– De allra flesta har hög feber och är väldigt sjuka. De kan också ha svullna lymfkörtlar.

Annons
Annons

Harpest förekommer i norra Sverige

Förra året rapporterades 107 fall av harpest i Sverige och 2015 rapporterades hela 859 fall, då både Norrbotten och Västerbotten drabbades hårt.

Anders Nystedt påpekar att det handlar om en norrländsk infektionssjukdom som är sällsynt i södra Sverige. Men man ska också beakta att det finns de som semestrar i de norra delarna.

– Det är väldigt säsongsbetonat och det börjar i slutet på juli och pågår fram till första frostnatten då myggen fryser ihjäl.

En fördel är torrt väder, eftersom myggen trivs bättre i fuktigare miljöer.

– Vi får hålla tummarna för att det inte regnar, avslutar Anders Nystedt.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Harpest behandlas med antibiotika

Harpest behandlas med antibiotika. Utan behandling tar det flera veckor innan man blir frisk. 

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-12-3 11:52 (3 år sen)

    Jag drabbades av harpest för ett antal år sedan. Trots att jag hade över 150 i CRP och tydliga symtom såsom extrem huvudvärk, illamående, 42,3 grader i feber, svullen lymfkärtel närmast stort infekterat myggbett och att jag tydligt påpekade att jag nog fått just tularemi - valde läkarna att klassa det som sorkfeber. Gick obehandlad i en dryg månad och fick tillslut vårdcentralen att ta blodprov för att kolla antikroppar - som visade kraftigt förhöjda värden mot just tularemi - då sattes ciprofloxacin in i hög dos. Efter två månader hade jag fortfarande sån förfärlig huvudvärk som gjorde att jag tappade medvetandet till och från. Det blev ju sedan bättre, men jag är inte alls samma person som jag var innan. Trötthet varvat med hjärndimma, koncentrations- och minnessvårigheter är några av symtomen, och jag får ingen hjälp av vården. Kan tularemi, precis som borrelia, ge kvarstående problem på nervsystemet?

  • Avatar Tidigare användare 2019-08-24 13:24 (3 år sen)

    Läs om harpest åtgärder


Annons