Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Svampinfektioner

Svampinfektioner i huden ger ofta röda och fjällande utslag.


Uppdaterad den: 2019-10-22

Annons

Vad är svampinfektioner?

Svampinfektioner i huden beror att tråd- eller jästsvampar angriper olika ställen på kroppen. Trådsvamp (dermatofyter) och jästsvamparna Candida och Malassezia är de vanligaste orsakerna till svampinfektioner i huden. Svampinfektionerna medför olika besvär.

Annons
Annons

Tinea

  • Fotsvamp är den vanligaste typen av svampinfektion i huden och 10 % av befolkningen har fotsvamp. Typiskt för fotsvamp är fjällning med rodnad och ibland klåda som oftast ses mellan fjärde och femte tån. Diffus fjällning och rodnad under fotsulan är också vanlig. Några svampsorter kan ge fuktiga utslag.
  • Nagelsvamp ses ofta tillsammans med fotsvamp. Naglarna blir missfärgat gula, förtjockade, deformerade och kan lossna eller smulas sönder. Vanligtvis är bara några naglar angripna. Svampinfektion i fingernaglarna är mer sällsynt och ses oftast tillsammans med kroniska svampinfektioner i händerna.
  • Svampinfektioner i händerna kan ses tillsammans med fotsvamp. Vanligtvis är bara en hand angripen, och infektionen ses genom att handflatan blir röd och fjällande.
  • Ljumsksvamp är vanligt och förekommer oftast hos män. Huden i skrevet blir röd med en lätt fjällning i randzonen. Utslaget växer sakta utåt.
  • Svamp på andra ställen på kroppen ger ett avgränsat rött och fjällande utslag. Namnet "ringorm" har tillståndet fått för att utslaget gradvis ljusnar upp centralt och för att det därmed får en karakteristisk röd ring runt sig. De välavgränsade ringarna sprids sakta utåt.
  • Svampinfektion i hårbotten ses vanligtvis hos barn och ger fjällande områden i hårbotten med håravfall. Svamp som smittar från djur är sällsynt, men kan ge en mer akut sjukdomsbild med svullnad och kraftig inflammation. Sådan svamp i hårbotten kan ge ärrbildning och hårväxten upphör. Samma typ av infektion kan ses i skägg hos män.

Candida

Infektioner i huden med jästsvampen Candida ser man oftast i blöjområdet hos barn, under brösten hos kvinnor, i armhålor eller ljumskar. Dessutom är Candidainfektion i munnen vanlig hos spädbarn (torsk) och hos äldre med löständer. Candidainfektion i underlivet är mycket vanlig hos unga kvinnor. Vid hudinfektioner blir huden röd med en lätt fjällning, och det finns ofta små öar med infektion utanför kanten av utslaget. Candida kan också ge kronisk nagelinflammation.

Annons
Annons

Malassezia

Jästsvampen Malassezia trivs särskilt bra i fet hy som är fuktig. Den ger bland annat upphov till så kallad pityriasis versicolor på bålen. Denna åkomma ses i form av antytt fjällande nagelstora fläckar som är bleka eller bruna. Ofta är fläckarna lättare att se när man solat och blivit brun och många får känslan av att ha blivit smittade under en solresa.

En rad olika faktorer och sjukdomar ökar risken att få en svampinfektion. Detta gäller bland annat diabetes, graviditet, övervikt och användning av antibiotika.

Diagnos

Vissa svampinfektioner är så typiska att diagnos kan ställas utan provtagning. Andra svampinfektioner liknar andra hudsjukdomar, och läkaren kan då behöva ta prov från angripet område för att försäkra sig om att tillståndet beror på svamp.

Behandling

Mindre tinea-infektioner behandlas med svampdödande kräm. Vid kraftigare svampangrepp eller vid nagelsvamp eller svamp i hårbotten kan man behandla med tabletter. Lokalbehandling med ett speciellt nagellack kan användas om bara ett fåtal naglar drabbats av infektion.

Personer med fotsvamp bör använda luftiga skor och bomullsstrumpor, som bör tvättas i 60° C. Det är också viktigt att torka noggrant mellan tårna efter bad och duschning. 

Lokalbehandling med svampdödande kräm är oftast tillräckligt vid en candidainfektion. Vid pityriasis versicolor använder man svampdödande schampo eller kräm i några veckor. Därefter kan underhållsbehandling en gång i veckan behövas för att undvika återfall.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

De flesta typer av svampinfektion är lätta att behandla och försvinner med rätt behandling. Vid hår- och skäggsvamp, eller om svampinfektionen inte vill ge med sig efter adekvat behandling, blir man oftast remitterad till hudspecialist.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.