Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Ringorm (tinea corporis)

Ringorm är ett ringformat utslag som beror på smitta med en svamp. Ibland kommer smittan från husdjur.


Uppdaterad den: 2023-02-17

Annons

Vad är ringorm?

Ringorm

Ringorm (tinea corporis) är en ganska ovanlig svampinfektion i hudens yttersta lager som orsakas av svampgruppen dermatofyter. ”Tinea corporis” betyder att det finns svamp på kroppen (”tinea” = svamp, ”corporis” = kropp). Det är ett tillstånd som karakteriseras av ett kliande utslag som är format som en röd ring med nästan normal hud i mitten.

Ringorm brukar sitta på armarna, benen, bålen eller i ansiktet. Namnet ringorm syftar på utslagets utseende och har ingenting med orm att göra.

Annons
Annons

Symtom

Det typiska utslaget är ringformat. Det är kanten på ringen som är röd och inflammerad, medan huden inuti cirkeln kan se nästan normal ut. Ringkanten höjer sig något över angränsande hud, den fjällar lite och själva ringen breder ut sig och blir större med tiden. Utslaget kliar. Det kan också förekomma flera ringar, och de kan överlappa varandra. Man kan också ha ringorm utan den typiska röda ringen.

Orsak

Svampinfektioner, som ringorm, beror på att en typ av svamp, dermatofyter, tränger in i hudens hornlager. Dermatofyterna lever av cellerna i hudens yttre lager.

Smittvägar

  • Framför allt från djur till människa. Man kan få ringorm genom att ta på ett djur som har ringorm, till exempel hundar och katter. Man kan också få ringorm från kor, getter, grisar och hästar.
  • Det förekommer även att smitta överförs mellan människor. Ringorm sprider sig via direktkontakt hud-till-hud med en smittad person.
  • Från föremål till människa. Ringorm kan sprida sig via kontakt med föremål eller ytor som en smittad person eller ett smittat djur har varit i kontakt med, som kläder, handdukar, sängkläder, kammar eller borstar.

Riskfaktorer

Dermatofyterna som orsakar ringorm trivs på fuktig och varm hud. Uttalad svettning sköljer bort svampdödande oljor från huden och gör att hornlagret blir uppluckrat och därmed mer utsatt för infektion.

Idrottare har högre risk att få ringorm. Även vissa fritidsaktiviteter som ger direktkontakt som till exempel brottning ökar risken. Småbarn och barn med husdjur har också ökad risk. I undantagsfall kan utbrott av ringorm förekomma på skolor och förskolor. 

Personer med försvagat immunsystem kan lättare få ringorm. Likaså personer med atopiskt eksem. Hudbarriären som normalt skyddar huden mot angrepp från virus, bakterier och svamp, är försvagad vid de flesta eksemsjukdomar.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen är i regel lätt att ställa när det finns ett typiskt ringformat utslag. Men långt ifrån alla ringformade utslag är ringorm. Andra hudsjukdomar som måste uteslutas är psoriasis, borrelia och olika typer av eksem. Läkaren brukar frågar om man har varit utsatt för smitta, bland annat om man har varit i kontakt med djur som har ringorm. Om det är mycket utslag eller tveksamhet om diagnosen kan läkaren skrapa av lite hudfjäll från det infekterade området och skicka till laboratorium för svampodling. Om det bara är en ring brukar ingen odling tas. Ofta är diagnosen tydlig bara genom att titta på utslaget.

Behandling

Lokalbehandling är tillräcklig i de flesta fall. Krämerna ska smörjas in även en bit utanför den synliga rodnaden.

Smörj in med exempelvis terbinafinkräm en gång dagligen under två veckor. Efter att behandlingen är slut kan det ta ytterligare en till två veckor innan huden ser helt normal ut.

Man kan istället för terbinafinkräm smörja två gånger dagligen med imidazolkräm (heter ekonazol, klotrimazol eller mikonazol). Man smörjer då till utslaget varit borta i minst en vecka. Vanlig behandlingstid är tre till sex veckor. 

Vid utbredd ringorm eller där behandling med krämer inte har effekt kan det vara aktuellt med tablettbehandling. 

Förebyggande åtgärder

Ringorm är svårt att förebygga. Svampen som orsakar ringorm är vanlig och smittsam även innan symtomen uppträder. Men man kan minska risken för ringorm genom att göra följande:

  • Vara uppmärksam på risken för överföring av ringorm från andra personer eller husdjur med ringorm.
  • Kontrollera husdjuren. Titta efter ringorm. Infektionen ser ofta ut som en hudfläck där det saknas päls.
  • Dela inte hygienartiklar med andra. Låt inte andra använda dina kläder, handdukar, hårborstar eller andra personliga saker. Låna heller inte sådana saker av andra.
Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Prognos

Ringorm är ett ofarligt tillstånd och behandlingen har god effekt. Smittrisken upphör snabbt med behandling. Barn med ringorm kan gå till skolan efter att behandlingen har inletts.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons