Fakta | Svamp

Hårbottensvamp

Svamp i hårbotten, tinea capitis, är vanligast förkommande hos barn.

Uppdaterad den: 2013-03-06
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är svamp i hårbotten?

Tinea betyder svamp och capitis betyder huvud. Svamporganismer som kallas dermatofyter infekterar det yttersta hudlagret i hårbotten, ibland även själva hårstråna.

Förekomsten av svampinfektion i hårbotten är klart större i varmare länder än i Sverige.

Orsak

Svamp i hårbotten beror på smitta från människa eller husdjur. Smittan sker via direkt kontakt eller via mössor, hårborstar, sängkläder eller klädesplagg. Eftersom åkomman är smittsam kan små epidemier uppstå på dagis eller i skolan.

Annons
Annons

Symtom och tecken

Det typiska tecknet på svamp i hårbotten är en hårlös fläck med eller utan fjällning. Om smittan kommer från djur är fläcken oftast rödaktig och mer fjällande. Klådan är också mer intensiv då. Lymfkörtlarna i nacken och på halsen kan bli förstorade. Mindre än hälften av alla fall då barn får fläckvis håravfall beror på svamp i hårbotten.

Läkarkontakt

Ett barn med klåda i hårbotten, med fjällande utslag och håravfall bör undersökas av läkare för att klargöra om det föreligger en svampinfektion. Läkaren bör bland annat utesluta psoriasis. En eventuell svampinfektion i hårbotten är ett ofarligt tillstånd.

Diagnos

Diagnosen är oftast lätt att ställa. Det föreligger fläckvis håravfall och själva utslaget har många gånger ett karakteristiskt utseende. Läkaren skrapar ett prov från utslaget och skickar det och några hårstrån för odling på ett mikrobiologiskt laboratorium. Svar på ett sådant prov kommer först efter ett par veckor.

Annons
Annons

Familjemedlemmar och andra som varit i närkontakt med patienten bör också undersökas för att se om de också har fått en svampinfektion.

Behandling

Svampinfektion i hårbotten kräver oftast tablettbehandling, eventuellt i kombination med svampdödande kräm eller schampo. Det är inte nödvändigt att raka bort håret.

Barn

Behandling av svampinfektion i hårbotten hos barn genomförs ofta i samarbete med en specialist i hudsjukdomar. Det finns studier som visar att behandling med terbinafin har effekt och är säker att använda också för barn ända ner till fyra års ålder. Barn som har påbörjat behandling kan gå i skola eller på förskola. Borstar och kammar måste kastas bort. Sängkläder, mössor och liknande bör tvättas.

Vuxna

Förstahandsvalet för vuxna är terbinafin 250 mg, 1 tablett dagligen i en till tre månader beroende på svamptyp. Dessutom rekommenderas också inpackning med ketokonazolshampoo en gång i veckan, om det rör sig om djursmitta. Det kan också bli aktuellt att shampoobehandla symtomfria familjemedlemmar.

Uppföljning

Behandling av svampinfektion i hårbotten är långvarig, och det krävs erfarenhet att ta beslut om när tillståndet ska anses vara läkt. Men i de flesta fall är sex veckor med tablettbehandling tillräckligt. Shampobehandling en gång i veckan rekommenderas ofta ett helt år efter tablettkurens slut.

Förebyggande åtgärder

Det är viktigt att undvika direktkontakt med personer som är smittade. Man ska inte låna hårborstar, kammar eller huvudbonader av en infekterad person.


Annons
Annons
Annons