Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lina behandlar sin nagelsvamp med tabletter och nagellack

Hon hade inte ägnat nagelsvamp en tanke när hon plötsligt såg att hon fått en brun fläck på ena stortånageln. Men när fläcken inte växte bort utan istället blev större sökte Lina till slut upp en hudläkare som konstaterade nagelsvamp.
Annons

– Läkaren tittade bara på nageln ett par sekunder innan han sa att det var nagelsvamp, ett solklart fall, säger Lina.

Från början var hon övertygad om att hon bara hade slagit i foten och att nageln blivit skadad. Men med tiden blev nageln bubblig. Den sprack och var fnasig. När Lina googlade började hon misstänka att det var nagelsvamp hon drabbats av. Efter en svampodling fick hon det slutgiltiga beskedet. Flera andra åkommor kan ge samma symtom så därför är det viktigt att få diagnosen bekräftad genom en svampodling, där man skrapar och klipper lite av den sjuka nageln och skickar iväg för analys.

"Inte så kul att visa upp nagelsvampen"

– En av mina kompisar har haft nagelsvamp och hon brukade alltid prata om hur jobbigt det var att visa upp sina fötter. Jag tyckte nog alltid att hon överdrev lite. ”Det är väl ingen som tittar på dina tånaglar.” Men nu när våren har kommit och min ena stortånagel ser helt bedrövlig ut förstår jag precis vad hon menar. Det känns inte alls speciellt kul att behöva visa upp tårna i ett par sandaler just nu.

Annons
Annons

Av hudläkaren fick Lina svampbehandling i tablettform utskrivet. Läkemedlet stör svampens ämnesomsättning så att den dör - men det kan ta tid. Eftersom speciellt tånaglarna växer så långsamt kan svampen behöva behandlas i upp till tre månader för att försvinna. Lina påbörjade nyligen sin kur och känner sig ganska hoppfull. Men i början var hon skeptisk efter att ha läst om olika biverkningar av preparatet. Enligt professorn Jan Faergemann, som forskat kring nagelsvamp, är dock biverkningarna överdrivna.

– Den mest effektiva tabletten mot nagelsvamp har funnits på marknaden sedan nittiotalet. Den hade inte varit kvar tills nu om man hade upptäckt en massa problem med den. Visst, man kan drabbas av påverkan på levern, men det är väldigt sällsynt, och det kan man ju få av vanliga smärtstillande med paracetamol också. Jag skulle vilja påstå att det här svampmedlet inte är värre än att ta paracetamol.

Lack mot nagelsvamp finns receptfritt

Lina har även köpt en receptfri behandling mot svampen i form av ett nagellack som penslas på den sjuka nageln en gång i veckan.

– Jag håller på och filar och desinficerar för glatta livet nu. Tillsammans med tablettkuren hoppas jag verkligen att det ska göra susen så att jag slipper gömma fötterna i gympaskor hela sommaren, säger hon. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-05-31 19:57 (9 år sen)

  Åt svampmedicinen mot svamp på stortånageln - i TVÅ år! Nageln är fortfarande angripen. Använder nu ett medel att pensla på dagligen men det verkar hopplöst. Haft det i ett år utan bot. Suck!
  Christina

 • Avatar 2015-05-29 08:34 (9 år sen)

  Vad heter lacket och är det effektivt även då A L L A naglar redan är angripna sedan flera år? Jag har försökt HALVT ÅR MED VITLÖK, olika fotbad m m . Ingenting har hjälpt. Ingen svamp mellan tårna bara fotsulorna och söndriga men inte mörka naglar. Stortånageln blir ofta tjock men jag brukar "förtunna" den.
  Till Netdoktorn: Våga säga rent ut ifall mitt fall är hopplöst så att jag inte behöver satsa på en lång och onödig dyr vård. Jag är i gott skick, frisk och aktiv både fysiskt och psykisk.
  Pensionär.

 • Avatar 2015-05-25 10:18 (9 år sen)

  NAGELSVAMP/FOTSVAMP Fick fotsvamp i simhallen och det började mellan två två tår. Använde tee tree(?) olja men det hjälpte inte. Fotsulan angreps från tårna nedåt- sen naglarna och sen till den aldra fotens fotsulor och tår m a o båda fötternas fotsulor och alla naglar är angripna nu sedan 20 år! Min väninna fick biverkningar av tablettmedicinering och absolut ingen hjälp så har undvikit inre medicinering.
  Finns det något "dödande" medel att lägga diret på naglarna?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.