Nyhet | Solskador

Upprepad hudcancer har ökat kraftigt sedan 1960-talet

Det blir allt vanligare att personer som tidigare fått hudcancern malignt melanom får tillbaka samma cancertyp igen inom tio år. Antalet sådana fall är tio gånger vanligare idag, jämfört med siffror från 1960-talet.


Publicerad den: 2020-06-24
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Hudcancer-maling-melanom
Annons

Hudcancertypen melanom är en av de tumörsjukdomar som ökar snabbast i flera länder, så även i Sverige. Svenskar som fick hudcancerformen malignt melanom mellan 1960-1969 drabbades mer sällan av hudcancertypen igen. Mellan 2000-2009 var det tio gånger fler som drabbades av upprepad hudcancer.

Skillnad på hur vi exponerar oss

– Det är stora skillnader om man jämför med hur vi exponerade oss för solen i bondesamhället. Då var vi mycket ute och på våren blev det en mer gradvis exponering. Folk hade dessutom lite mer kläder på sig, säger Hildur Helgadottir, överläkare på Karolinska institutet till SVT, och fortsätter:

– Nu utsätter vi huden för andra växlingar. Mitt i vintern åker många med oförberedd hud till Thailand och solbadar flera timmar om dagen.

Annons
Annons

Martin Bergö är professor i molekylär medicin på Sahlgrenska akademin i Göteborg, som läst studien, menar att dödligheten är betydligt större andra gången man får malignt melanom. 

– Man vet att det hjälper att skydda sig mot solen. Där man lyckats få folk att använda solskyddsfaktor har hudcancern minskat. Det bästa är att hålla sig undan från sol och skydda sig med kläder, solhatt med mera, säger han till SVT.

Studien, som publiceras i Journal of the National Cancer Institute, är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Lunds universitet i Sverige samt University of Leeds i England. Studien finansierades av Cancerfonden och Radiumhemmets Forskningsfonder.

Här kan du läsa fler artiklar rörande hudförändringar och hudcancer:

    Källor

  • Karolinska institutet - https://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/kraftig-okning-av-hudcancer-sedan-1960-talet,c3140724
  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/farlig-hudcancer-okar-kraftigt-i-sverige

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu