Fakta | Solskador

Soleksem


Uppdaterad den: 2012-12-20
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är soleksem?

Soleksem kallas också solallergi eller på medicinskt fackspråk polymorf ljusdermatos. Det är okänt vad som egentligen händer i hudcellerna hos personer som lider av soleksem. Men solljuset, både UVA-och UVB-strålar, kan skapa en hudreaktion som resulterar i bildandet av kemiska föreningar som kroppen uppfattar som främmande. En motreaktion startas av kroppen och det utvecklas en lokal inflammation. Huden blir röd och varm, och ofta lite svullen.

Soleksem skiljer sig från solbränna, eftersom eksemet uppstår med mycket mindre solexponering än den solexponering som krävs för att en brännskada skall uppkomma.

Hur vanligt är soleksem?

Soleksem är vanligt. I Norden är cirka 10–20 % av befolkningen drabbad och det finns en tendens till att andelen ökar. Soleksem är något vanligare hos kvinnor än hos män. Oftast uppträder det i yngre år, men det kan också visa sig för första gången i hög ålder.

Annons
Annons

Några mediciner, speciellt antibiotika och vissa typer av psykofarmaka, kan medföra att huden blir extra känslig och därmed bidra till att utlösa soleksem. Tänk därför på detta som ett alternativ, om du får oväntade hudreaktioner efter solbad.

Vilka är symtomen vid soleksem?

Den typiska processen är reaktioner i huden efter vistelse i solen, vanligen på våren efter den långa frånvaron av sol. Utslagen utvecklas från några timmar och upp till ett, två dygn efter solexponering. Oftast blir huden jämnröd med små knölar eller blåsor i utslaget. Normalt är också att utslagen orsakar besvärande klåda. Hos de flesta kommer besvären successivt att gå över under de närmaste 4–7 dagarna, om nytt solbadande undviks.

Utslagen är lokaliserade endast till solbestrålad hud. Vanligast är V-formade utslag på bröstet och över skjortkragen i nacken. Men utslagen finns också på armar, händer, ben och fötter. Ansiktet är oftast skonat. Det antas att det beror på att huden i ansiktet bir härdad genom exponering för sol och ljus under hela året.

Annons
Annons

De flesta personer med milda symtom förbättras under sommaren, med upprepad försiktig solning. Men det verkar som att överkänsligheten kvarstår med risk för nya omgångar under nästa säsong om personen inte skyddar sig tillräckligt.

Behandling

Vid utbrott av soleksem är det viktigaste att hålla sig borta från solen. Kalla omslag kan lindra. Om klådan är besvärlig kan receptfria allergidämpande och klådstillande mediciner användas. Själva utslaget dämpas ganska effektivt med kortisonsalvor och vanlig receptfri hydrokortisonsalva är i regel tillräcklig. Smörj på 2–3 gånger dagligen tills utslagen är borta.

Aloe Vera rekommenderas av vissa. Detta lindrar obehaget, men verkar inte läka eller förkorta tillståndet.

Hur förebyggs soleksem?

Soleksem förebyggs mest effektivt genom skydd mot solen. Det bästa är täckande kläder. Men det är viktigt att notera att tunna bomullskläder släpper igenom mycket UVA-ljus och att hälften av UVA-strålningen når fram till kroppen genom saltvatten.

Solskyddsmedel ger inte fullständigt skydd, men krämer med en hög solskyddsfaktor och filter för både UVA- och UVB-strålning kan ha en bra förebyggande effekt. Det är viktigt att smörja på relativt tjockt och man bör smörja in sig minst 30 minuter innan man vistas i solen.

Solskyddsmedel bryts ned under dagen, man svettas och smörjningen måste därför upprepas. Kom också ihåg att bad kan skölja bort solskyddskrämen. Solskyddskrämer som är "vattentäta" är bäst i sådana situationer, även om inte heller dessa är helt säkra mot svett och bad.

Härdning av huden hjälper. Om man vistas en kort tid i solen och gradvis ökar exponeringstiden under sommaren, upplever många att symtomen minskar eller försvinner. I svåra fall, där man inte kan uppnå detta på egen hand, kan vissa bli bättre av ljusbehandling hos hudläkare innan säsongen börjar.

Är soleksem farligt?

Inga allvarliga komplikationer eller ökad risk för hudcancer har setts hos patienter med soleksem. Det är med andra ord en ofarlig, men för många mycket besvärlig sjukdom.


Annons
Annons
Annons