Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Solskador

Rynkor

Rynkor är del av ett normalt åldrande och behöver inte behandlas. För de som ändå vill behandla finns flera olika alternativ.


Uppdaterad den: 2022-11-22

Annons

Vad är rynkor?

Rynkor är en del av hudens naturliga åldrande. Huden blir tunnare och förlorar efter hand en del av sina elastiska egenskaper. På ytan ses detta som finare eller grövre rynkor. 

Annons
Annons

Orsak

Ärftliga förhållanden spelar in, och blek hud som inte tenderar att bli solbränd är mest utsatt för rynkbildning. Hos alla sker efterhand en process där blodcirkulationen, och därmed näringen till huden, minskar. Detta leder till att hudens tjocklek minskar. Rökning hämmar och förstör de fina små blodkärlen som ger näring åt huden, och rökare utvecklar rynkor tidigare än icke-rökare. Tillsammans med åldrande är solstrålar den viktigaste hudnedbrytande faktorn. Både UVA-och UVB-strålar leder till förändringar i underhuden, som med tiden gör att huden blir tunnare. Solstrålar och rökning är de viktigaste yttre orsakerna till rynkor.

Hur förebyggs rynkor?

Arvet kan vi inte göra något åt. De mest effektiva förebyggande åtgärderna är därför att hålla sig borta från solen och undvika rökning. Man kan undvika överdriven solexponering genom att bära kläder som skyddar och solskyddsmedel med hög skyddsfaktor. Det är osäkert i vilken utsträckning rynkprocessen kan stoppas av dessa åtgärder, men generell erfarenhet tyder på att det hjälper.

Annons
Annons

Vilka läkemedel är effektiva?

Rynkor är del av ett normalt åldrande och behöver inte behandlas. För de som ändå vill behandla finns flera olika behandlingsalternativ.

Vissa läkemedel kan göra så att huden blir tjockare och de fina linjerna blir mindre. Bäst är dokumentationen för ämnesgruppen retinoider – som bland annat är vitamin A-syra. För att uppnå effekt måste man smörja sig dagligen under lång tid, minst tre till fyra månader. Därefter är underhållsbehandling, med smörjning två till tre dagar i veckan förmodligen tillräckligt. Även om det finns bevis för denna behandling, saknas det bra långtidsdokumentation. Behandlingen är inte heller utan biverkningar. Många blir röda och irriterade i huden, särskilt under den första tiden.

Vissa andra ämnen har testas också, bland annat krämer som innehåller vitamin C och vitamin E, men det finns inga bevis för att dessa ämnen är effektiva.

Andra behandlingsformer

Kosmetiska kliniker erbjuder en rad olika behandlingar. Mest kända bland de moderna metoderna är kanske injektioner med botulinomtoxin och fillers. Botulinomtoxin är ett muskelförlamande ämne som produceras av vissa bakterier, samma bakterier som orsakar botulism. Detta preparat används i stor skala över hela världen, bland annat för att lösa upp smärtsamma kramptillstånd hos människor med hjärnskada och förlamning. Men preparatet används också mot rynkor. Små doser sprutas in i muskulaturen precis under huden och förlamar muskeln. Rynkor, både grova och fina, blir mindre synliga och huden jämnas ut. Injektionerna måste upprepas ett par gånger per år för att resultatet ska hålla i sig.

Fillers är hyaluronsyra-baserade ämnen som injiceras i områden med veck och rynkor. Fillers tillför volym och fungerar genom att de lägger sig i och fyller ut ojämnheterna under huden. Också denna typ av behandling måste upprepas med jämna mellanrum för att resultatet ska hålla i sig.

CO2-laserbehandling utförs vid vissa kosmetiska kliniker. Detta är en behandling där laserstrålarna skapar en ytlig brännskada på huden, och därmed förstör det yttre hudlagret. Den nya huden som sedan bildas är mjukare och har ett yngre utseende. Detta är en smärtsam behandling, och förmodligen inte helt ofarlig. I fasen där huden är brännskadad finns det risk för infektioner i huden, och om lasern orsakar en skada alltför för djupt kan det bli ärrbildning i huden. Det saknas bra långtidsdokumentation också för denna typ av behandling.

En mindre drastisk behandling är den i form av kemiska ämnen som smörjs på huden, där de orsakar en kemisk brännskada som förstör den övre delen av huden. Efter att den akuta skadan är över och det yttre lagret skalats av, kommer ny hud som är "yngre" och jämnare än den gamla huden. Också denna behandling är smärtsam och inte utan risk för komplikationer, och effekterna på lite längre sikt vet man lite om.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons