Fakta | Hudcancer

Hudcancer (malignt melanom)

Brännskador i solen, framför allt hos barn ökar risken för malignt melanom (elakartad hudcancer). Var därför noga med att smörja in dig under solsemestrar och soliga vinterdagar i skidbacken.

Uppdaterad den: 2016-01-20
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Hudcancer (malignt melanom)
Annons

Man kan bli rynkig och få icke-elakartade hudtumörer av att vistas mycket i solen, men den elakartade hudcancern - malignt melanom - anses uppkomma i första hand om man bränt sig mycket och ofta. Det är inte farligt att bli brun, men det är farligt att bli bränd! Ovanstående resonemang gäller för en befolkning – inte nödvändigtvis för den enskilda individen. ”Alla” har bränt sig i solen någon gång och det är lätt att få dåligt samvete för att man själv gjort detta eller att ens barn har bränt sig.

Skyddande pigment

Solstrålning stimulerar huden att bilda det skyddande pigmentet melanin (så att man blir brun) och förtjockar även huden som ett ytterligare skydd. Detta tar cirka 2-3 dagar från solandet. Man ska vara försiktig med solandet innan det skyddande pigmentet bildats, det vill säga undvika att bli rödbränd i solen. Har man inget skydd ger UV-strålarna brännskador och skador på cellerna.

Barns hud extra känslig

Barns hud är extra känslig och barn under 1 år bör överhuvudtaget inte vistas i solen. Skydda barnen i solen med solhatt och t-tröja (vilket förstås även vuxna bör bära).

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Tips för den som vill bli brun utan att bli bränd:

 • Kläder ger bästa solskydd. Solskyddskräm är bara ett komplement, men dagens krämer med faktor 30/50 har en bra solskyddande effekt.
 • Solbrännan blir lika djup och snygg om man solar sakta och skyddar sig med solskyddskräm/skugga.
 • Stryk på solskyddskräm tjockt och gärna ytterligare en gång efter 30 minuter, Du har då ett skydd som varar i ca 8 timmar, det vill säga i regel behöver man inte smörja in sig mer den dagen. Många solskyddskrämer är ”vattensäkra”, vilket innebär att man inte behöver smörja in sig efter bad.
 • Tänk på att vistelse vid snö, vatten, sand och på höga höjder ger extra solstrålning. Solen tar också i skuggan (genom reflektion av strålarna till huden) och under vattnet.
 • Undvik solen mellan kl 11 och kl 15 på sommaren (då den står som högst på himlen).

Farliga fläckar på huden

Melanom förekommer knappast hos barn. Det upptäcks vanligast kring 50-årsåldern, men förekommer även hos yngre vuxna. Det är den cancerform som ökar mest, vilket anses bero på att vi under de senaste 40-50 åren har ändrat våra solvanor. Våra vintersemestrar i sydostasien, då vårt pigment är svagt – kommer troligen att innebära att melanom fortsätter att öka i ytterligare 20-30 år.

Melanomet visar sig oftast som platta, brun-svarta fläckar:

 • Större än 5-6 mm
 • Ojämn form
 • Ojämn pigmentering, flerfärgad (brun och svart och kanske även vit och röd)

I vissa fall kan malignt melanom bilda dottertumörer på andra ställen i kroppen. Men chansen att klara sig från malignt melanom är god, mer än 80 procent av patienterna blir botade. Ju tidigare man upptäcker den desto bättre.

Om du är osäker eller orolig över någon fläck - dra dig aldrig för att fråga din doktor - det är bättre att fråga en gång för mycket!

Ofarliga fläckar

Följande är sällan farliga tecken i samband med fläckar, (även om de ofta kan skapa oro):

Annons
Annons
 • Klåda
 • Upphöjdhet (upphöjda fläckar med jämn färg och form är oftast de snällaste
 • Blödning (ofta upphöjda förändringar, som man rivit på)&nbsp
 • Fläckar som sitter på händer, fötter, midja eller under BH-banden.

Behandling av malignt melanom

Man tar bort fläckarna kirurgiskt genom att skära bort dem och sy ihop under lokalbedövning. De borttagna fläckarna analyseras sedan i mikroskop. Visar det sig sedan att det är ett melanom gör man ofta ytterligare en operation, eftersom man alltid måste ha minst 1 centimeters marginal med frisk hud runt melanomet.

I vissa fall kan malignt melanom bilda dottertumörer på andra ställen i kroppen. Men oftast har patienter med malignt melanom en god prognos, om melanomet upptäcks tidigt har man en stor chans att klara sig.