Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Pityriasis alba

Områden med mindre pigment på övre delen av kroppen. Det kan handla om en godartad pigmentrubbning.


Uppdaterad den: 2019-10-30

Annons

Vad är pityriasis alba?

Pityriasis alba är en ospecifik hudreaktion av okänd orsak som ger ljusröda, lätt fjällande fläckar. Dessa försvinner och efterlämnar områden med svag pigmentering.

Tillståndet är inte ovanligt. Det förekommer först och främst hos barn i åldern 3–16 år, men uppträder ibland även hos vuxna.

Annons
Annons

Orsak

Orsaken är okänd. Tillståndet är inte smittsamt och orsakas inte av några mikroorganismer. Pityriasis alba har uppfattats som ett inslag i barneksem (atopiskt eksem) men förekommer också hos personer utan sådant eksem.

Symtom

Tillståndet förlöper vanligen utan symtom, men kan ibland ge en lätt klåda. Den börjar ofta som ljusröda fläckar med en mycket sparsam fjällbildning på en del av utslagen. Den ljusröda färgen försvinner med tiden helt och många kommer inte ihåg eller har inte lagt märke till det ljusröda utslaget. När patienten söker läkare ses ofta bara en lätt fjällning och fläckar med nedsatt pigmentering - något som ofta är orsaken till läkarbesöket. Hos mörkhyade personer är det lätt att se den minskade pigmenteringen, men hos ljushyade syns utslaget ibland först efter solning.

De enskilda fläckarna är runda, ovala eller oregelbundna. Färgen på fläckarna är röd, rosa eller hudfärgad och fläckarna är lätt fjällande. Oftast finns det flera fläckar, från fyra, fem stycken till över 20. Fläckarna varierar vanligen mellan 0,5–2 cm i diameter men kan vara större, särskilt på kroppen. Hos barn sitter utslaget ofta i ansiktet och är då vanligast runt munnen, på kinderna och hakan. 

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av de typiska hudförändringarna som ses vid undersökningen av huden. 

Behandling

Tillståndet går över av sig självt och behöver inte behandlas. Lokalbehandling med hydrokortison 1 %, som finns receptfritt på apotek, kan eventuellt prövas vid lätt klåda eller lätt hudirritation. Korrekt användning av solkräm rekommenderas. 

Prognos

Oftast finns fläckarna i flera månader till ett år, men i en del fall är fläckarna synliga flera år efter att de började. Nya fläckar kan uppstå med tiden tiden, men i slutändan försvinner dem och huden blir då helt återställd utan några kvarstående förändringar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.