Fakta | Hud & hår

Pityriasis alba


Uppdaterad den: 2013-03-14
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är pityriasis alba?

Pityriasis alba är en ospecifik hudreaktion av okänd orsak som ger ljusröda, lätt fjällande fläckar. Dessa försvinner och efterlämnar områden med svag pigmentering.

Orsaken är okänd. Torr hud som utsätts för kall och torr miljö verkar vara en gemensam faktor. Tillståndet är inte smittsamt och är inte orsakat av några mikroorganismer. Pityriasis alba har uppfattats som ett inslag i barneksem (atopisk dermatit) men förekommer också hos personer utan sådant eksem.

Tillståndet är inte ovanligt. Det förekommer först och främst hos barn i åldern 3–16 år, men uppträder ibland även hos vuxna.

Annons
Annons

Hur utvecklar sig tillståndet?

Tillståndet förlöper vanligen utan symtom, men kan ibland ge en lätt klåda. Den börjar ofta som ljusröda fläckar med en mycket sparsam fjällbildning på en del av utslagen. Den ljusröda färgen försvinner med tiden helt och många kommer inte ihåg eller har inte lagt märke till det ljusröda utslaget. När patienten söker läkare ses ofta bara en lätt fjällning och fläckar med nedsatt pigmentering - något som ofta är orsaken till läkarbesöket. Hos mörkhyade personer är det lätt att se den minskade pigmenteringen, men hos ljushyade syns utslaget ibland först efter solning.

Tillståndet kan variera betydligt. De flesta fallen pågår i flera månader och i en del fall är de dåligt pigmenterade fläckarna synliga mer än ett år efter att de började. Nya utslag kan utvecklas under flera perioder. Hos barn är den genomsnittliga varaktigheten av utslag i ansiktet ett år eller längre tid.

Hur ser utslaget ut?

De enskilda fläckarna är runda, ovala eller oregelbundna. Färgen på fläckarna är röd, rosa eller hudfärgad och fläckarna är lätt fjällande. Oftast finns det flera fläckar, från fyra, fem stycken till över 20. Fläckarna varierar vanligen mellan 0,5–2 cm i diameter men kan vara större, särskilt på kroppen. Hos barn sitter utslaget ofta i ansiktet och är då vanligast runt munnen, på kinderna och hakan. Hos 20 % av barnen är både hals, armar och ansikte drabbade. I ovanliga fall finns inga utslag i ansiktet och spridda utslag på kroppen och armar och ben.

Annons
Annons

Behandling

Pityriasis alba går över av sig själv och behöver inte behandlas. Man kan eventuellt använda en mjukgörande kräm. Lokalbehandling med hydrokortison 1 %, som finns receptfritt på apotek, kan eventuellt prövas vid lätt klåda eller lätt hudirritation.

Prognos

Prognosen är god eftersom pityriasis alba nästan alltid går tillbaka av sig själv. Utslaget försvinner med tiden och efterlämnar områden med minskad pigmentering som långsamt återpigmenteras tills huden blivit som tidigare. Pityriasis alba kan vara från en månad upp till tio år, men i de flesta fall försvinner utslagen inom några månader upp till ett år.


Annons
Annons
Annons