Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Melasma, pigmentförändringar

Melasma är pigmentförändringar i solbelyst hud som uppstår främst hos gravida, men också hos p-pilleranvändare och ibland utan känd orsak. Det är ofarligt och bleknar ofta med tiden.

Uppdaterad den: 2012-12-20
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är melasma?

Melasma är hudförändringar som visar sig som bruna eller gråaktiga fläckar i solbelyst hud. Den ökade pigmenteringen är vanlig under graviditet och förekommer vid p-pilleranvändning men kan också uppstå utan bakomliggande orsak.

Symtom

Pigmentförändringarna sitter ofta i ansikte, oftast på kinderna, vid näsroten, i pannan eller på överläppen och på handryggar. Förutom brun eller gråaktig pigmentering orsaker det inga symtom mer än att det kan upplevas kosmetiskt störande. 

Orsak

Orsaken till melasma är inte helt klarlagd. Ibland uppkommer det utan någon utlösande orsak men graviditet är den absolut vanligaste bakomliggande faktorn. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Graviditet

Det verkar som om hormonförändringar kan utlösa tillståndet. Kallas också kloasma som betyder "graviditetsmask".

Nästan alla kvinnor får någon grad av hyperpigmentering under graviditeten. Dessa förändringar är oftast mer framträdande hos kvinnor med mörkare hudfärg än hos ljushyade kvinnor. Områdena runt bröstvårtorna, runt könsorganen och armhålorna är oftast berörda, även om både ärr och födelsemärken kan mörkna. Hos en del mörknar den bleka, lodräta linjen, linea alba, på magen under graviditeten och ändrar då namn till linea nigra. Många får även melasma med pigmenteringar som förstärks av solen och brukar vara tydligast i ansikte och på handryggar.

Solljus

När man utsätts mycket solljus och annan ultraviolett strålning förvärras melasma. Därför kan användning av solkräm med hög skyddsfaktor, som verkar både mot UVA och UVB, samt undvikande av stark solexponering, förhindra att melasma utvecklas eller förvärras.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs i regel på det typiska utseendet.

Behandling

Tillståndet är helt ofarligt och ingen specifik behandling behövs. Vid melasma under graviditeten bleknar det ofta efter förlossningen eller amningen hos de allra flesta. Det är dock inte säkert att det försvinner helt och det kan komma tillbaka igen vid senare graviditeter eller vid p-pilleranvändning.

Den viktigaste behandlingen är att skydda sig mot solen. Solkräm med mycket hög skyddsfaktor bör användas om man vill undvika försämring. 

Om man använder p-piller som man misstänker utlöser melasma kan man överväga att sluta med dem och prova andra preventivmetoder.

Prognos

Melasma försvinner oftast efter graviditet. Tillståndet  kan bli bestående eller återkomma hos vissa individer.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons