Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Lentigo solaris (\"solfläck\")


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är lentigo solaris?

"Solfläckar" är en typ av pigmentfläckar som orsakas av långvarig solexponering. Tillståndet kallas också felaktigt "åldersfläckar", "leverfläckar" eller "lentigo senilis", eftersom förekomsten ökar med åren, men orsaken är den sol man utsatts för under livet. Det är ett godartat tillstånd. Den ökade pigmenteringen kan variera från ljusbrun till mörkbrun, men färgen i en och samma pigmentfläck är jämn.

Pigmentförändringarna är vanligast bland ljushyade personer som har utsatts för långvarig solexponering och förekomsten ökar med åldern. I USA förekommer lentigo solaris hos över 90 % av ljushyade personer över 60 år och hos 20 % av ljushyade personer under 35 år. Förekomsten har ökat i vår del av världen allt eftersom det har blivit vanligare att sola året runt på solarier.

Orsak

Orsaken är stark och/eller långvarig exponering för sol. Det ultravioletta solljuset påverkar pigmentcellerna i huden, melanocyterna, så att de fläckvis producerar mer färgämne, melanin. En del personer har en ärftlig predisponering för tillståndet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Även om man ibland kallar det "leverfläckar" har det inget med leversjukdom att göra.

Diagnos

Diagnosen ställs på grundval av de typiska hudförändringarna. Ljusbruna till mörka fläckar uppstår på solexponerade ställen som ansiktet och handryggen och omges av normal hud. Fläckarna kan utvecklas gradvis under många år, men de kan också uppkomma på kort tid. Solarieorsakad lentigo är en form av lentigo som ofta förekommer bland personer som gärna använder solarier.

Pigmentförändringarna är platta, ovala och jämnt pigmenterade fläckar på områden med långvarig solexponering - särskilt i ansiktet, på handryggen, skuldrorna och ryggen. Färgen kan variera från ljusbrun till mörkbrun och de kan bli mörkare med åren. Till en början är fläckarna mindre än 5 mm i diameter. Med tiden ökar de i antal och storlek. Många fläckar smälter samman och bildar större fläckar.

Annons
Annons

Varje pigmentförändring som har ändrat färg eller som höjer sig över hudytan, till exempel med en knuta i, bör underskas av hudläkare och eventuellt testas med vävnadsprov.

Behandling

Det krävs ingen behandling. Inom privat vård kan patienten få fläckarna borttagna av kosmetiska skäl.

Läkare kan behandla tillståndet med flytande kväve (kryokirurgi, frysning). Den kalla lösningen påföres i fem sekunder eller mindre. Pigmentcellerna är mycket känsliga för flytande kväve och förstörs med sådan frysbehandling. Fläckarna kan bli blekare än omgivande hud efter behandlingen.

Laser har också visat sig vara effektivt vid behandling av lentigo.

Solskydd och solkräm med hög solfaktor förebygger utveckling av lentigo solaris, men gör inte att fläckar som redan finns försvinner.

Prognos

Lentigo solaris utvecklas vanligen långsamt under flera år, men kan i vissa fall uppkomma på kort tid. Det är ett godartat tillstånd men vid påfallande pigmentförändringar bör man söka läkare.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons