Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Hudbehandling med laser

Laserbehandling används bland annat för behandling av ärr, födelsemärken, akne och rynkor.


Publicerad den: 2013-03-14

Annons

Modern laserteknik har många användningsområden inom medicinen. Det finns många typer av lasrar. Vissa kan skära i huden som en skalpell, medan andra används för att korrigera synen.

Laserbehandling används också mycket för kosmetiska syften. Olika typer av lasrar används för hårborttagning, behandling av ärr, födelsemärken, akne och rynkor. Tatueringar kan avlägsnas med laser.

Vad är syftet?

Att reparera huden och ta bort eller minska oönskade rynkor, linjer, fräknar och andra pigmenteringar, födelsemärken och ärr. Laserbehandling kan förnya solskadad hud. Solljus åldrar huden och orsakar rynkor och pigmentförändringar. Moderna lasrar öppnar för behandlingar som tidigare var svåra att utföra, som till exempel portvinsfläckar och hemangiom.

Annons
Annons

Hur går ingreppet till?

Vid en hudbehandling används laser för att avlägsna det översta lagret på huden och därmed också tillhörande ärr, rynkor och pigmentfläckar. Energin i lasern omvandlas till värme när den träffar huden och får vätskan i hudcellerna att förångas. De yttersta hudcellerna dör och skalas av, lager för lager. När den nya huden bildas är den fri från oönskade ytliga ärr, rynkor och ytliga pigmentfläckar.

Före laserbehandlingen får du antibiotika och antivirusmediciner som förebygger hudinfektioner. Laseroperationen görs vanligtvis med lokalbedövning för ytligare och narkos för djupare behandlingar Huden rengörs innan den utsätts för laserstrålar och du får ta på dig skyddande specialglasögon. Själva lasern är en handhållen stav som plastikkirurgen för över områdena som ska behandlas.

Det är inte ovanligt att kombinera laserbehandling med botulinumtoxin och pannlyft. En laserbehandling kan vara från 30 minuter till två timmar, beroende på vad och hur mycket hud som ska behandlas. Smärtor kan förekomma på grund av värmen från lasern.

Resultat och biverkningar

Huden framstår som slätare och mindre rynkig. Resultatet varar relativt länge jämfört med andra hudbehandlingar. Efterbehandling och vård av huden är mycket viktigt för att uppnå bästa möjliga resultat. Hudvården kan till exempel innebära att man är noga med regelbunden rengöring och insmörjning av huden. De första dagarna måste man smörja in huden med fet salva för att hålla den fuktig.

Du kan uppleva en kraftig svullnad i ansiktet. Huden kan vara rödaktig i omkring sex månader efter laserbehandlingen och måste skyddas mot sol i ett år. Efter en omfattande laserbehandling ser huden ut som att den är solbränd. Det är viktigt att smörja in huden med solskydd under den här perioden.

Annons
Annons

Eventuella komplikationer

Risken för komplikationer vid laserbehandling är liten om du väljer seriösa kliniker. Laser kan orsaka blåsor eller brännskador på huden. Du kan få ärr och ojämn färg på de behandlade områdena. Mörkare eller ljusare fläckar kan uppstå. Vissa kan få permanenta ärr. Hudinfektioner som orsakas av bakterier eller virus kan förekomma, men i mycket sällsynta fall.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.