Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Erythema multiforme

Erythema multiforme är en hudsjukdom med typiska utslag (kokarder, targetlesioner) på armar, ben, handflator och/eller fotsulor.


Uppdaterad den: 2023-07-27

Annons

Vad är erythema multiforme?

Erythema multiforme är en hudsjukdom som ger utslag och ibland sår i slemhinnor. Det är ett ganska ovanligt tillstånd. Framförallt drabbas personer i åldern 20 till 40 år.

Annons
Annons

Symtom

Symmetriska utslag vid erythema multiforme
Targetlesioner, även kallade kokarder, är typiskt vid erythema multiforme

Utslagen kan ha flera olika former, bland annat platta fläckar, små svullnader, större svullnader eller blåsor. Det typiska är att utslagen efter några dagar ser ut som en måltavla som är ljus i mitten och har röda ringar runt. Sådana utslag kallas för kokarder eller targetlesioner. Utslagen brukar sitta på armar, ben, handflator och fotsulor. Utslagen brukar vara symmetriska, det vill säga finnas på bägge armarna eller bägge benen.

Ibland kan utslagen se ut som nässelutslag, urtikaria, men till skillnad från urtikaria finns utslagen kvar på samma ställe mer än ett dygn. Urtikaria brukar också försvinna vid behandling med antihistamintabletter, vilket inte utslagen vid erythema multiforme gör.

Man skiljer mellan två huvudformer – erythema multiforme minor respektive erythema multiforme major. Vid erythema multiforme minor finns bara hudutslag och ibland lite sår i munnen, men man känner sig frisk i övrigt. Vid erythema multiforme major finns förutom hudutslag också mycket sår i slemhinnor, exempelvis i munnen, underlivet och i ögonen, man har feber och känner sig sjuk.

Orsak

Ofta är erythema multiforme kopplat till en underliggande infektion, vanligen herpes. Hos barn är det vanligt att erythema multiforme är kopplat till en mykoplasmainfektion. I sällsynta fall kan erythema multiforme utlösas av vissa läkemedel, exempelvis smärtstillande (ibuprofen, naproxen), antibiotika, epilepsimedicin och statiner (blodfettsänkande). Många gånger hittas dock ingen bakomliggande orsak.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs på den typiska sjukhistorien och utslagen. Om diagnosen är osäker kan ett vävnadsprov, hudbiopsi, som undersöks i mikroskop bekräfta diagnosen.

Behandling

Erythema multiforme är en självläkande och i de flesta fall lindrig sjukdom som inte behöver behandling. Vid mycket besvär kan insmörjning med kortisonkräm dämpa inflammationen. Återkommande erythema multiforme beror ofta på herpesinfektion och i dessa fall kan tablettbehandling mot herpes ges under ett halvår till ett år för att hålla undan utslagen. Vid mycket svår erythema multiforme ges ibland tablettbehandling med kortison.

Prognos

I de flesta fall går utslagen över efter två till fyra veckor utan att man får några ärr.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.