Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Candida, kutan


Uppdaterad den: 2018-12-30

Annons

Vad är kutan candida?

Candida är den vanligaste formen av svampinfektion i huden. Candida är en jästsvamp och det finns mer än 20 olika candidatyper. Den vanligaste heter Candida albicans. Dessa svampar lever på kroppens alla ytor och de kan till och från förorsaka infektion. Det förekommer olika typer av svampinfektioner:

 • Angulär keilit. En svampinfektion i munvinklarna.
 • Torsk. Är en candidainfektion i munnen och svalget. Den uppträder som vita beläggningar i munslemhinnan. Torsk uppstår vanligtvis i munnen hos vuxna personer med en kronisk sjukdom som diabetes, hiv/aids eller cancer och hos dem som använder kortison i tablettform. Kan även förekomma tillfälligt hos nyfödda.
 • Intertrigo. Är en irritation i kroppens hudveck. Candidainfektioner uppstår vanligtvis på varma och fuktiga ställen på kroppen, som under armarna, i grenen, under brösten och i hudvecken på buken hos överviktiga personer. Vanligtvis klarar huden av att skydda oss mot jästsvamp, men varje spricka eller skärsår i hudens yta kan vara en inkörsport för jästsvamp.
 • Candida blöjeksem. Hos barn med blöjeksem kan svamp tränga genom huden och förorsaka svampinfektion.
 • Candidautslag på kroppen. Kan bero på uttalad svettning, användning av antibiotika eller låg rörlighet som gör att hudveck tillsluts i huden. Tillståndet är vanligast hos personer som har diabetes och som är inlagda på sjukhus.
 • Candidavaginit. Är en candidainfektion i slidan och runt slidöppningen. Candida albicans förekommer normalt i slidan och kan medföra klåda, rodnad, irritation och en brännande obehaglig känsla.
 • Medfödd candida. Beror på candidasmitta från slidväggen under förlossning. Utslagen uppstår inom loppet av några få timmar efter födseln.
 • Nagelrotsinflammation med candida. Är en kronisk inflammation i nagelbandet. I vissa fall utsöndras var och området runt nageln svullnar upp kraftigt.
 • Candida mellan fingrarna. Candidainfektion i huden i övergången mellan fingrarna. Tillståndet ses oftare bland personer med diabetes och bland personer arbetande kall och våt miljö (köksarbete, livsmedelsindustri).
 • Systemisk candida. Är en candidainfektion som finns i hela kroppen. Det är ett mycket sällsynt tillstånd med hög dödlighet (upp till 75 % av de drabbade riskerar att dö). Ofta beror tillståndet på en annan underliggande, allvarlig sjukdom.
 • Angulär keilit
 • Blöjdermatit med svamp
 • Nagelsvamp
 • Candida svampinfektion i armhålan.
Annons
Annons

Orsak

Candidainfektioner förekommer vanligtvis på varma, fuktiga områden på kroppen, som i armhålorna, under brösten och under bandage. Normalt är torr hud motståndskraftig mot jästsvamp, men varje skada eller skärsår i huden gör det möjligt för dessa organismer att tränga in i huden. Typiska områden hos babyn är munnen och blöjområdet. Hos vuxna ökar förekomsten av svamp i munhålan med åren. Vuxna kan också ha svampinfektioner under tandproteser, under brösten, i hudveck på magen, i nagelbädden och i andra hudveck. De flesta av dessa candidainfektioner är ytliga och går snabbt tillbaka med hjälp av behandling.

Hos kvinnor är svampinfektion i slidan en vanlig orsak till underlivsbesvär. Andvändning av antibiotika och kortison är den vanligaste förklaringen till överväxt av svamp. Men också graviditet, menstruation, diabetes och p-piller sätter ner motståndskraften mot svampinfektioner. Svampinfektioner är vanligare efter klimakteriet.

Symtom

Symtom på candidainfektion kan variera beroende på var infektionen är belägen.

Hos kvinnor kan tecken på svampinfektion i slidan visa sig i form av en keso-liknande flytning som irriterar slidan och de yttre könsorganen. Samlag kan vara smärtsamma och det kan svida i samband med vattenkastning.

Hos barn och vuxna kan en candidainfektion uppträda på olika sätt:

 • Torsk. Visar sig som vita flagor på röda partier på tungan, i gommen eller på andra ställen i munnen. Dessa fläckar ser ofta ut som mjölkmassa, men kan inte torkas bort lika lätt som mjölk. Om en sådan vit fläck torkas bort med en bomullspinne, kan den underliggande vävnaden blöda. Torsk kan vara smärtsam och göra det svårt att äta.
 • Utslag. En candidainfektion uppstår där det är varmt och fuktigt, som i blöjområden och i hudveck. Ytliga candidainfektioner i huden uppträder som ett rött, plant utslag med skarpa avgränsningar. Mindre fläckar med liknande utslag eller med förändringar som liknar finnar uppträder som "satelliter" i närheten. Sådana utslag kan ge klåda eller smärta.
 • Andra förändringar, som är beskrivna ovan, är intertrigo, nagelbesvär och utslag mellan fingrarna.
Annons
Annons

När ska du kontakta läkare?

Ett plågsamt utslag bör undersökas och behandlas av läkare. Även om en candidainfektion sällan är farlig, kan den ibland uppstå som följd av en allvarlig underliggande sjukdom eller av behandling av en sådan sjukdom.

Diagnos

Hos för övrigt friska människor är det lätt för läkaren att ställa diagnosen candidainfektion utan att man behöver ta prover. Men ibland, när utslaget inte är karakteristiskt eller infektionen är svår att behandla, krävs provtagning. Det tas då prover från utslaget för mikroskopisk undersökning och för odling. På det sättet kan läkaren få bekräftat om det föreligger candidainfektion.

Behandling

I de flesta fall blir man frisk från en candidainfektion i huden genom att smörja på en svampdödande salva. Krämen smörjs på två till tre gånger dagligen. Vanlig behandlingstid är tre till fyra veckor eller cirka två veckor efter symtomfrihet. Alternativt kan en kräm med terbinafin användas. Då är behandlingstiden två till fyra veckor.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Förebyggande åtgärder

Svamp trivs på fuktiga, instängda hudområden. Följande åtgärder är viktiga både för att undvika svampinfektion och som ett led i behandlingen av svampinfektioner:

 • Försök att undvika att hudområden ständigt är fuktiga.
 • Duscha efter aktiviteter som gör dig svettig och var noggrann med att torka områden som kan bli mål för svampinfektion. 
 • Hos spädbarn är det viktigt att hålla blöjområdet torrt. 
 • Bomullsunderkläder kan bidra till att minska alltför mycket fukt hos kvinnor som har lätt att få svampinfektioner.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.