Många med psoriasis mår psykiskt dåligt

Psoriasis är inte bara jobbigt fysiskt – det tär också mycket på psyket, det visar en ny undersökning där psoriasispatienter fått svara på hur de mår.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Cirka 300 000 svenskar, med måttlig eller svår plackpsoriasis, lider psykiskt, visar undersökningen Clear About Psoriasis.  Undersökningen presenterades i samband med internationella psoriasisdagen och visar att det framförallt är unga som mår dåligt i tystnad.

– Det finns ju två delar som är jobbigt, den en är ju att hålla på och smörja, det mer fysiska. Men det som har varit ännu jobbigare är det psykiska, säger William Bäckman från föreningen Ung med psoriasis, till Sveriges Radio.

”Jag tyckte att det var skitjobbigt”

Han tycker att det har varit tungt att ”visa upp sig” när man till exempel är på stranden på sommaren. 

– Att vara bland folk, att få blickar och ibland kommentarer. Jag tyckte att det var skitjobbigt, säger William Bäckman från föreningen Ung med psoriasis, till Sveriges Radio.

Men han tror att det skulle hjälpa om fler pratade om sjukdomen. Själv blev han hjälpt av att lära känna och träffa andra människor som också har psoriasis.

– Så att man kan prata och dela varandras historier, säger han till radion.

Annons
Annons

  Källor

 • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6809526

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Ulla Pålsson Hermansson 2017-10-30 14:07 (20 månader sen)

  Jag är född 1954. Jag fick min psoriasis när jag var 12 år. Då fanns det bara Cortison salvor som gjorde huden skör. Min pappa hittade en kvinna som höll på med homeopati. Hon rörde ihop en salva som jag skulle smörja in mig med varje kväll. Efter 14
  dagar var jag helt symtomfri. Jag klarade mig med lite eksem fram till efter mitt första barn var fött - då bröt det ut igen. På äldre dar har det satt sig på lederna!

 • Avatar Birgit Lönn 2017-10-30 18:11 (20 månader sen)

  Jag har porokeratos (den ärftliga varianten). Klåda i 18 år drygt. Snacka klåda med mig ... Man får gå i spåren av psoriasis som fler är drabbade av. Finns det någon forskning på poroketatos? Hur många drabbade i Sverige? Uppdelat på de fem underdiagnoserna? Forskning? Framtid?
  Hälsar Birgit Lönn

 • Avatar Benny Ångbäckpsy 2018-12-17 21:57 (6 månader sen)

  Min fru håller på att bli tokig klådan börjar mellan 7-11 varje kväll slutar vid 5morgon hon har nästanhela kroppen, för att få lite vila fungerar imovane vilket läkare inte skriver ut ..omänsklig plåga....dryga läkare som låter enmedmänniska lida..ingen sömn med kraftiga ångestattacker.ibland.vill hon inte leva klådan vakandet blir för jobbigt


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons