Många med psoriasis mår psykiskt dåligt

Psoriasis är inte bara jobbigt fysiskt – det tär också mycket på psyket, det visar en ny undersökning där psoriasispatienter fått svara på hur de mår.


Publicerad den: 2017-10-30
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Cirka 300 000 svenskar, med måttlig eller svår plackpsoriasis, lider psykiskt, visar undersökningen Clear About Psoriasis.  Undersökningen presenterades i samband med internationella psoriasisdagen och visar att det framförallt är unga som mår dåligt i tystnad.

– Det finns ju två delar som är jobbigt, den en är ju att hålla på och smörja, det mer fysiska. Men det som har varit ännu jobbigare är det psykiska, säger William Bäckman från föreningen Ung med psoriasis, till Sveriges Radio.

”Jag tyckte att det var skitjobbigt”

Han tycker att det har varit tungt att ”visa upp sig” när man till exempel är på stranden på sommaren. 

– Att vara bland folk, att få blickar och ibland kommentarer. Jag tyckte att det var skitjobbigt, säger William Bäckman från föreningen Ung med psoriasis, till Sveriges Radio.

Men han tror att det skulle hjälpa om fler pratade om sjukdomen. Själv blev han hjälpt av att lära känna och träffa andra människor som också har psoriasis.

– Så att man kan prata och dela varandras historier, säger han till radion.

Annons
Annons

  Källor

 • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6809526

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-07-8 21:28 (2 år sen)

  Hej! För att jag ska stå ut med min psoriasis och psoriasis artrit måste jag ha sömnmedel för att stå ut med klåda och värk. Tips till Bennys fru atarax eller hydroxyzin samma sak, kan lindra klådan ibland sen kan man bli lite trött av det och de brukar sjukvården vilja skriva ut sen har jag sett positiva resultat av höga doser av omega 3 och annan mat som är anti inflammatorisk. Sen så tycker jag personligen att kortison salva gör klådan värre. Hittat en kräm som hjälper mig som heter epaderm som jag använder som lugnar mina eksem. Mitt sista tips är att fortsätta tjata på vården byt läkare vårdcentralen tills dess att man får hjälp att sova, man blir till slut helt knäckt av sömnbristen och klådan och till slut hamnar man på psykiatrin och då men först då brukar man få sömnmedicin, så såg min resa ut. Så ge inte upp fortsätt tjata på vården, jag tycker att alla ska ha rätt till ett värdigt liv och ett liv utan sömn är inte det. Tycker att vården är allt för restriktiva med hjälp för både sömn och smärta och jag har blivit väldigt dåligt behandlad och bemött enbart för att jag bett om hjälp. Men ge inte upp fortsätt kämpa! Det kan bli bättre!

 • Avatar Tidigare användare 2018-12-17 21:57 (3 år sen)

  Min fru håller på att bli tokig klådan börjar mellan 7-11 varje kväll slutar vid 5morgon hon har nästanhela kroppen, för att få lite vila fungerar imovane vilket läkare inte skriver ut ..omänsklig plåga....dryga läkare som låter enmedmänniska lida..ingen sömn med kraftiga ångestattacker.ibland.vill hon inte leva klådan vakandet blir för jobbigt

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-30 18:11 (4 år sen)

  Jag har porokeratos (den ärftliga varianten). Klåda i 18 år drygt. Snacka klåda med mig ... Man får gå i spåren av psoriasis som fler är drabbade av. Finns det någon forskning på poroketatos? Hur många drabbade i Sverige? Uppdelat på de fem underdiagnoserna? Forskning? Framtid?
  Hälsar Birgit Lönn

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-30 14:07 (4 år sen)

  Jag är född 1954. Jag fick min psoriasis när jag var 12 år. Då fanns det bara Cortison salvor som gjorde huden skör. Min pappa hittade en kvinna som höll på med homeopati. Hon rörde ihop en salva som jag skulle smörja in mig med varje kväll. Efter 14
  dagar var jag helt symtomfri. Jag klarade mig med lite eksem fram till efter mitt första barn var fött - då bröt det ut igen. På äldre dar har det satt sig på lederna!