Forum Psoriasis


Ointresserade läkare..

Efter svåra ryggsmärtor och en sårfläck på smalbenet som bara växte och växte följde en jättelång utredning och jag fick diagnosen psoriasisartrit. Nu när ryggvärken är borta är fokuset på huden. Jag mår fruktansvärt dåligt eftersom jag upptäckt ytterligare ett tiotal småfläckar som jag är rädd ska börja växa de med. Främst på smalbenen men nu också en mindre fläck på ena armbågen. Läkarna bara rycker på axlarna och jag har fått Eloconsalva som enda tips. Det hjälper inte alls! Därför vänder jag mig till er som själva har erfarenhet. Hur vanligt är det egentligen med psoriasisfläckar på så pass "ovanliga" ställen? Är det inte huvudsakligen hårbotten, knän och armbågar som angrips? Och kan psoriasis förvärras av att man rakar benen och då också över fläckarna? Har ni också upplevt att läkarna bara rycker på axlarna och är ointresserade eller har ni fått bra vård? ...Och slutligen. Finns det några allmänna råd vid psoriasis ni kan ge förutom att hålla huden mjuk och smörja in sig ofta? Hoppas verkligen ni kan tipsa mig lite!

blondi 2009-01-20 känner så väl igen dessa "läkare" som har svårt att stiga ner från pidistalen och erkänna att de inte kan detta område och skicka iväg en remiss!!!!! jag har psoriasis i hårbotten, runt ögonenoch munnen, bakom och i öronen, samt några fläckar på kroppen . har även kronisk värk i muskler och leder av psoriasis atrit. jag rakar mina ben utan besvär.


Hej Jag har psoriasis (plack) på hela överkroppen och i hårbotten samt enstaka fläckar lite här och var. Har dessutom artrit. Artriten försvann efter att jag började träna regelbundet (2-3 ggr/vecka) för drygt 5 år sedan. Träningen har mycket bättre effekt än de läkemedel jag provat. Ingen läkare rekommenderade träning, endast medicin. Placken gör jag inte mycket åt eftersom de inte kliar och jag stör mig inte särskilt mycket på dem. De försvinner dessutom successivt i kontakt med sol. Jag tror du kan raka benen och att det dessutom hjälper lite grann.


Tack för svaren..SJ, vad tuff du är som inte bryr dig om fläckarna! Jag är helt förtvivlad och oroar mig tokmycket för sommaren. Jag vet att solljus är läkande, men då ska man ju våga sola sig också... Träning fick jag på remiss direkt hos sjukgymnast, men ärligt talat så struntade jag i att gå. Har tokdåligt samvete över att jag inte skärper mig, men träna är verkligen inte min grej... Har varit så nere pga hudbesvären och att behöva vara sjukskriven pga ryggont att jag helst bara stannar hemma och gömmer mig.. Ska försöka bli lika duktig =) Blondi, jag har fått remiss till hudkliniken på Karolinska sjukhuset.. men inte ens på hudklinikerna har dom något att säga. Jag kan inte förstå varför dom inte satsar mer och erbjuder t.ex ljusterapi i ett tidigt skede och ja... Socialt är det ju ett helvete att se ut som man gör...Hur orkar ni? Jag vill knappt berätta för min sambo om hur illa det har blivit och att det spridit sig..Jag är 22 år... Hade jag varit 45 och gift med barn hade jag kanske kunnat acceptera det lättare....


blondi 2009-01-22, 10.55 Hej MCB. Jag vet inte om du fått mitt svar eller inte? Om inte, hör av dej då. Ha en bra dag!


Hej MCB Tror inte folk i allmänhet bryr sig så mycket på att man har plack, det är iallafall min erfarenhet. Ibland är det någon som frågar vad det är, men det är inget konstigt med det. Bara att svara på frågan. Du ska inte behöva ursäkta dig eller låta dig hämmas bara för det, och definitivt inte låta någon annan hämma dig pga det! Det var en klok sjukgymnast du gick till. Själv tränar jag brottning och det funkar jättebra, men om man inte gillar det är en kombination av gymnastik och styrketräning säkert ett lika bra alternativ. Tror tom att träning får dig på bättre humör. Ta tjuren i hornen även om det är skitjobbigt så ska du se att det kommer bli mycket bättre. Att sitta hemma och inte göra något förvärrar bara sjukdomen som tillslut kan leda till handikapp. Försök undvika mediciner mot artriten, många har fått sina immunförsvar och levrar kraschade pga det. Då har jag hellre ont i lederna än en kraschad lever eller ett utslaget immunförsvar. Nu råkar inte alla ut för det, men bara att risken finns räcker för mig. Det där med ljusterpi verkar vara bra, men läkarna vill att man först ska prova kortisonsalvor. Jag är 40 år och gift och har barn ), och de bryr sig inte dugg om mina plack. Så, oroa dig inte för vad folk ska tycka, utan kontakta närmsta brottarklubb och kom igång med träningen så löser det sig! Brottning är inte så farligt som det låter och någon allsidigare träning är svår att hitta! Kör hårt, livet är kort!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons