Svalare väder väntar — men hettan kan komma tillbaka
Nyhet | Hud & hår

Svalare väder väntar — men hettan kan komma tillbaka

Värmen som förra veckan slog värmerekord runt om i Europa kan vara nära sitt slut, i alla fall i Sverige. Nu väntar en återgång till en mer “normal svenska sommar” med moln, en del regn, och temperaturer på runt 20-25 grader, skriver SVT Nyheter. 
– Men det är såklart inte omöjligt att hettan kommer tillbaka – vi är ju bara inne i början av augusti, säger meteorologen Helen Tronstad till SVT Nyheter. 


Publicerad den: 2019-07-29
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Sommarens värmerekord registrerades i byn Makrusvinsa i Pajala kommun med 34,8 grader i fredags. Men den varma sommaren i Norrland har redan börjat kylas av. 

– Sval luft norr om Sverige har redan kommit in över norra Norrland som gör att det under måndagen bara kommer att bli runt 15-20 grader där, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Annons
Annons

Svalare väder under i början av veckan

Måndagen är många håll solig och varm i det sydligare delarna av landet. Men under tisdagen kommer många märka av en temperaturskillnader då svalare och mer ostadigt väder tar sig ned norrifrån.


– På tisdag är det definitivt över med den sommarhettan. Det blir en återgång till mer normalt svenskt sommarväder med moln, en del regn och temperaturer på runt 20-25 grader, säger Tronstad till SVT Nyheter. 

Annons
Annons

Sommarvärmen kan komma tillbaka


De höga temperaturerna har på flera håll i Europa slagit rekord. Paris nådde rekordvärme med 42,6 grader. Men temperaturerna har enligt Helen Tronstad blivit svalare i hela Europa och återgått till det mer normala med 27-30 grader. Men än är inte sommaren över och en ny värmebölja i Sverige är inte helt otänkbart. – Prognosen vi kan se sträcker sig bara tio dagar framåt i tiden och där ser jag ingen sådan sommarhetta. Fast det betyder inte att det är omöjligt. Vi är ju bara inne i början av augusti och rent meteorologiskt är det inte omöjligt, säger Helene Tronstad till SVT Nyheter.

Läs även: Överhettning och värmeslag

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/meteorologen-svalare-vader-vantar-den-kommande-veckan

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons