Nyhet | Hud & hår

Svalare väder väntar — men hettan kan komma tillbaka

Värmen som förra veckan slog värmerekord runt om i Europa kan vara nära sitt slut, i alla fall i Sverige. Nu väntar en återgång till en mer “normal svenska sommar” med moln, en del regn, och temperaturer på runt 20-25 grader, skriver SVT Nyheter. 
– Men det är såklart inte omöjligt att hettan kommer tillbaka – vi är ju bara inne i början av augusti, säger meteorologen Helen Tronstad till SVT Nyheter. 


Publicerad den: 2019-07-29
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Svalare väder väntar — men hettan kan komma tillbaka
Annons

Sommarens värmerekord registrerades i byn Makrusvinsa i Pajala kommun med 34,8 grader i fredags. Men den varma sommaren i Norrland har redan börjat kylas av. 

– Sval luft norr om Sverige har redan kommit in över norra Norrland som gör att det under måndagen bara kommer att bli runt 15-20 grader där, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Annons
Annons

Svalare väder under i början av veckan

Måndagen är många håll solig och varm i det sydligare delarna av landet. Men under tisdagen kommer många märka av en temperaturskillnader då svalare och mer ostadigt väder tar sig ned norrifrån.


– På tisdag är det definitivt över med den sommarhettan. Det blir en återgång till mer normalt svenskt sommarväder med moln, en del regn och temperaturer på runt 20-25 grader, säger Tronstad till SVT Nyheter. 

Annons
Annons

Sommarvärmen kan komma tillbaka


De höga temperaturerna har på flera håll i Europa slagit rekord. Paris nådde rekordvärme med 42,6 grader. Men temperaturerna har enligt Helen Tronstad blivit svalare i hela Europa och återgått till det mer normala med 27-30 grader. Men än är inte sommaren över och en ny värmebölja i Sverige är inte helt otänkbart. – Prognosen vi kan se sträcker sig bara tio dagar framåt i tiden och där ser jag ingen sådan sommarhetta. Fast det betyder inte att det är omöjligt. Vi är ju bara inne i början av augusti och rent meteorologiskt är det inte omöjligt, säger Helene Tronstad till SVT Nyheter.

Läs även: Överhettning och värmeslag

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/meteorologen-svalare-vader-vantar-den-kommande-veckan

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu