Intervju | Hud & hår

Slopa skönhetsideal och minska risken för cancer

Även om över 80 procent av alla patienter med malignt melanom i huden botas och prognosen förbättrats i och med att melanomet upptäcks i ett tidigt skede, så dör fler svenskar av melanom än i trafiken. Vårt orimliga förhållningssätt till solen sägs vara en avgörande orsak till ökningen av cancerformen.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-28
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Att prognosen är så pass god och att majoriteten av de patienter som drabbats av malignt melanom i huden faktiskt botas är tack vare att melanomet upptäcks tidigt och därmed inte har hunnit sprida sig. Därför är det viktigt att regelbundet hålla koll på sin hud och att söka läkare vid misstänkta hudförändringar. Men något som är minst lika viktigt är att genom sina handlingar minska risken för att själv drabbas. Och det går.

Har du frågor om hudcancer? Få de besvarade av läkaren här! 

Osunt solande orsakar cancer 

En av de absolut främsta anledningarna till att så många drabbas av hudcancer har nämligen att göra med osunt solande. Att solen har stor inverkan säger sig självt i och med att hudcancer är vanligare bland vita människor ju närmare ekvatorn de bor.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Solens ultravioletta strålning orsakar skador i cellernas arvsmassa, vilket spelar stor roll för uppkomsten av malignt melanom. Risken för malignt melanom ökar hos personer som har utsatts för många brännskador av solljus eller solarium. Det anses vara särskilt riskabelt att få sådana skador som barn och ung, eftersom huden är mer sårbar än hos en vuxen.

Läs också: Följ med på undersökning av födelsemärken

Går att arbeta förebyggande 

För även om malignt melanom ökar snabbare än nästan alla andra tumörsjukdomar och att det sedan några år tillbaka dör fler svenskar av melanom än i trafiken, så går det att arbeta förebyggande.

Annons
Annons

På melanoma monday och för den delen alla andra dagar vill därför vi på Netdoktor särskilt uppmana till säkert solande och tidigt söka hjälp för misstänkta förändringar i huden.

Det här är bra att tänka på:

  • Har du mycket leverfläckar och födelsemärken kan det vara smart att själv ha koll på dess färg och form och vara uppmärksam på eventuella förändringar. Fota själv och jämför mellan gångerna. Om något oklart visar sig som att ett födelsemärke ändrar färg, form, växer eller kliar eller att ett sår inte läker på flera veckor så är det viktigt att söka vård. 
  • Sedan har vi det här med solen. Det är otroligt viktigt att tänka på att skydda sig och helt enkelt strunta i idealen som finns kring solbränd hud.
  • För det första är det lika bra att undvika solen när den är som starkast. Sök skugga eller stanna inomhus mellan klockan 11 och 15. Barn under ett år bör inte över huvudlaget utsättas för direkt solljus.
  • Ett ytterligare bra sätt är att skydda huden med kläder. En långärmad tröja, ett par sköna byxor och en solhatt räcker bra som skydd.
  • Även det att använda solskyddsmedel med hög faktor är bra där kläder inte skyddar. Detta minskar risken för hudskador, förutsatt att man inte förlänger tiden i solen. Använd vattenfast solskyddsmedel med hög faktor (gärna 50) och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Det är viktigt med ett tjockt lager om det ska ha någon effekt. Upprepa efter några timmar eller efter bad.
  • Sist men inte minst och kanske det enklaste rådet av dem alla. Sola inte solarium. Solning i solarium kan precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer. Extra farligt är det för barn och ungdomar.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu