Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Raynauds fenomen

De allra flesta med Raynauds fenomen behöver ingen behandling mer än att försöka hålla fingrar och tår varma. I svåra fall kan man prova läkemedel.


Uppdaterad den: 2023-03-15

Annons

Vad är Raynauds fenomen?

Raynauds fenomen kallas även "vita fingrar". Detta är ett tillstånd med tillfälligt dålig blodförsörjning till fingrar, tår och i sällsyntare fall nästipp, tungspets eller bröstvårta. Anfallen utlöses ofta av kyla eller stress.

Raynauds fenomen är vanligt och förekommer något oftare hos kvinnor. Tillståndet börjar ofta i 15–30 års ålder och de flesta noterar de första symtomen före 40 års ålder. 

Annons
Annons

Symtom

Fingrarna blir vita och stela. De kan bli blågrå (cyanotiska), men efter ett tag blir de röda och svullna. Tillståndet kan orsaka smärta och i vissa fall även och stickningar och domningar. Värme lindrar ofta. Mellan anfallen är fingrarna som regel helt normala.

Orsak

Under anfallen drar muskulaturen runt de små pulsådrorna i fingrarna eller tårna ihop sig. Detta leder till att mindre blod når fram till dessa områden och de blir vita och stela. Efter en stund öppnar sig blodkärlen mer än vanligt och detta leder till svullnad och rödhet.

Raynauds fenomen förekommer i de allra flesta fall hos för övrigt helt friska personer, men det finns sekundära former som beror på andra, underliggande sjukdomar. Sekundärt Raynaudfenomen kan uppträda till exempel vid inflammatoriska sjukdomar som systemisk skleros, på grund av läkemedel och efter mekaniska skador som långvarigt arbete med vibrerande verktyg, vid köldskador eller vid nervinklämmningar som karpaltunnelsyndrom. 

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen är ofta lätt att ställa på typisk beskrivning av symtomen. Om Raynauds fenomen börjar först runt 40 års ålder eller ger upphov till sårbildning brukar blodprover tas för att se om det kan finnas en underliggande reumatisk sjukdom som systemisk skleros.

Behandling

Det finns flera saker som man kan göra själv om man har mycket besvär:

  • Den viktigaste behandlingen är att hålla sig varm om händer/fingrar och fötter/tår. Man bör alltså använda vantar/handskar kontinuerligt i kall väderlek och varma skor. Eventuellt kan dessa kombineras med värmehjälpmedel som eluppvärmda handskar, sulor eller handvärmare att stoppa i handskarna.
  • Undvika nikotin.
  • Undvika att bära ringar eftersom det kan leda till blodstas om fingrarna svullnar i samband med Raynauds fenomen.
  • Om möjligt undvika kaffe och läkemedel som kan orsaka sammandragning av blodkärlen eller minska blodflödet i huden. 
  • Undvika långvarigt eller regelbundet arbete med vibrerande verktyg.

Det finns ingen botande behandling. Effekten av behandling med läkemedel är inte alltid så stor. Då förloppet i stort är godartat och de flesta patienter är unga och i övrigt friska, bör symtomlindande läkemedel främst prövas vid svårare symtom. I första hand används kalciumblockerare, till exempel nifedipin, som vidgar blodkärlen och därmed även är blodtryckssänkande.

I mycket svåra fall, där blodtillförseln under ett anfall är så uttalad att det bildas sår och hudskador, kan starkare mediciner eller kirurgisk behandling provas. Denna behandling består av att man skär av ett par nervtrådar som har kontakt med blodkärlen. 

Prognos

Tillståndet är i regel ofarligt och leder inte till andra konsekvenser än smärta under anfallen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.