Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Operation av åderbråck

Tillvägagångssättet för operation av åderbråck varierar något mellan olika sjukhus.

Uppdaterad den:

Annons

I stora drag går det till som vi beskriver här, men om man får annan information om vilka rutiner som gäller vid sitt sjukhus, är det den informationen som gäller.

På vissa sjukhus används i stället laserteknik eller skumbehandling för att stänga blodkärlen och i dessa fall är tekniken och rutinerna annorlunda.

Åderbråck

Åderbråck är utbuktningar på samlingskärlen, venerna. Som regel finns åderbråcken i benen, främst kring anklarna och uppåt mot benen, ibland även på låren. Åderbråcken kan både vara missprydande och orsaka obehag.

Annons
Annons

När man opereras tas hela eller delar av kärlet bort. Operationssårets placering beror på åderbråckets placering.

Animation om åderbråck

Operationen

Ingreppet utförs i regel som dagkirurgi. Det innebär att man kommer till sjukhuset på morgonen och skrivs ut på eftermiddagen eller på kvällen.

Man ska vara fastande då man kommer till sjukhuset på operationsdagen, om man inte fått någon annan information. Man får bedövning i form av narkos eller genom bedövning som sätts i ryggkanalen. Efter operationen får man ligga och vila sig i några timmar innan man lämnar sjukhuset.

Efter operationen

Efter operationen får man en elastisk binda runt det opererade benet. Då kläms de återstående blodkärlen samman, de komprimeras, vilket gör att det blöder mindre i vävnaden där kärlet befunnit sig, samtidigt som risken minskar för att det ska bildas nya åderbråck.

Annons
Annons

Den elastiska bindan kan bytas ut mot en elastisk kompressionsstrumpa som man köper på Apoteket vid behov. Elastisk binda och kompressionsstrumpa ska vanligtvis användas dygnet runt i 3 veckor, därefter bara på dagtid i ytterligare 3 veckor efter operationen om man inte har fått något annat besked. Det är vanligt med svullnad och lättare smärtor i benet efter operationen. Dessa besvär blir mindre uttalade när kompressionsbehandlingen är effektiv.

Efter operationen ska man gå så mycket man orkar, men överdriv inte. Man kommer att känna att det spränger i benet när man går – detta är vanligt. Det går även bra att cykla. Efter fyra dagar kan man duscha. Lägg alltid om såren med torra och rena bandage.

Ta kontakt med läkare om:

  • Smärtor finns som inte lindras av smärtstillande tabletter eller om smärtorna inte avtar efter 2–3 dagar.
  • Såret blir allt rödare och svullnar och man har feber som överstiger 38–38,5 °C.
  • Det blöder från såret så att det blöder igenom bandaget flera gånger per dag.

När man ligger eller sitter ska benet hållas högt (foten över höfthöjd). Man ska helst gå eller ligga. Undvik att stå eller sitta för mycket. Om operationssåret är i ljumsken ska man undvika underbyxor som skaver. Stygnen tas bort hos den egna läkaren cirka 2 veckor efter operationen.

Man blir normalt sjukskriven i 2–3 veckor.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.