Behandling | Hjärt- & kärlsjukdom

Operation av åderbråck

Procedurerna för operation av åderbråck varierar något mellan olika sjukhus.

Uppdaterad den: 2012-11-18
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

I stora drag går det till som vi beskriver här, men om du får annan information om vilka rutiner som gäller vid ditt sjukhus, är det den informationen som gäller. På vissa sjukhus används i stället laserteknik eller skumbehandling för att stänga blodkärlen, och i dessa fall är tekniken och rutinerna annorlunda.

Åderbråck

Åderbråck är utbuktningar på samlingskärlen, venerna. Som regel finns åderbråcken i benen, främst kring anklarna och uppåt mot benen, ibland även på låren. Åderbråcken kan både vara generande och orsaka obehag. När du opereras tas hela eller delar av kärlet bort. Operationssårets placering beror på åderbråckets placering.

Animation om åderbråck

Operationen

Ingreppet utförs i regel som dagkirurgi. Det innebär att du kommer till sjukhuset på morgonen och skrivs ut på eftermiddagen eller på kvällen. Du ska anlända fastande till sjukhuset på operationsdagen, om du inte fått någon annan information. Du får bedövning i form av narkos eller genom bedövning som sätts i ryggkanalen. Efter operationen får du ligga och vila dig i några timmar innan du lämnar sjukhuset.

Annons
Annons

Efter operationen

Efter operationen får du en elastisk binda runt det opererade benet. Då kläms de återstående blodkärlen samman, de komprimeras, vilket gör att det blöder mindre i vävnaden där kärlet befunnit sig, samtidigt som risken minskar för att det ska bildas nya åderbråck. Den elastiska bindan kan bytas ut mot en elastisk kompressionsstrumpa som du köper på Apoteket vid behov. Elastisk binda och kompressionsstrumpa ska vanligtvis användas dygnet runt i tre veckor, därefter bara på dagtid i ytterligare tre veckor efter operationen om du inte har fått något annat besked. Det är vanligt med svullnad och lättare smärtor i benet efter operationen. Dessa besvär blir mindre uttalade där kompressionsbehandlingen är effektiv.

Efter operationen ska du gå så mycket som du orkar, men överdriv inte. Du kommer att känna att det spränger i benet när du går, detta är vanligt. Det går även bra att cykla. Efter fyra dagar kan du duscha. Lägg alltid om såren med torra och rena bandage.

Ta kontakt med läkare om:

Annons
Annons
  • Du har smärtor som inte lindras av smärtstillande tabletter eller om smärtorna inte avtar efter två till tre dagar.
  • Såret blir allt rödare och svullnar och du har feber som överstiger 38–38,5 °C.
  • Det blöder från såret så att det blöder igenom bandaget flera gånger per dag.

När du ligger eller sitter ska du ha benet högt (foten över höfthöjd). Du ska helst gå eller ligga. Undvik att stå eller sitta för mycket. Om du har operationssår i ljumsken ska du undvika underbyxor som skaver. Stygnen tas bort hos den egna läkaren cirka två veckor efter operationen. Du blir normalt sjukskriven i två till tre veckor.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons