Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stressprotein kan minska åldersproblem

Annons

Proteiner som bildas vid stress, så kallade sestriner, hjälper till att skydda mot åldersrelaterade problem. Det framkommer i en ny studie på bananflugor som presenteras i tidskriften Science. I studien jämförde forskare flugor som hade en normal sestrinproduktion med flugor som inte hade någon alls. Och det som framkom var att de flugor som inte producerade något av stressproteinet bland annat fick hjärtproblem och försvagade muskler, något som man däremot inte kunde se hos de flugor som hade en normal produktion.
– Man lägger en till pusselbit i åldrandets gåta i den här studien. Man har vetat att sestrinerna hade en sådan här stor betydelse för åldersrelaterade sjukdomar, säger Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs Universitet.

Han beskriver för Vetenskapsradion hur man skulle kunna använda detta i praktiken.
– Man skulle kunna tänka sig att sestrinerna skulle kunna agera som en måltavla för eventuella kemikalier eller droger ämnade att bromsa uppkomsten av åldersrelaterade sjukdomar, säger Thomas Nyström.&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.