Stor risk att drabbas av en andra hjärtinfarkt


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

En tredjedel av dem som fått en hjärtinfarkt har för högt blodtryck och kolesterolvärde ett år efter hjärtinfarkten. Det ökar risken att drabbas av en ny hjärtinfarkt, visar en ny undersökning från Hjärt- och lungfonden, rapporterar SR Ekot.

Varje år drabbas ungefär 37 000 svenskar av hjärtinfarkt. En tredjedel av dessa riskerar att drabbas av en ny hjärtinfarkt på grund av de inte lyckats sänka sitt blodtryck och kolesterolvärde.
Staffan Josephsson, generalsekreterare på Hjärt- och lungfonden tycker att sjukhusen ska bli bättre på att följa upp de patienter som fått en hjärtinfarkt.

Annons
Annons

– Om man kan få fler återbesök på sjukhuset, har man bättre koll på patienterna. Det är ett sätt att förbättra det hela. Vi tror också att det skulle ha stor betydelse om man kunde ställa in medicineringen för de här patienterna bättre, säger han.

Maj-Lis Hell&eacutenius, överläkare på livsstilsmottagningen på Karolinska sjukhuset håller med Staffan Josephsson om att sjukhusen måste bli bättre på att följa upp patienterna, samtidigt som hon menar att ansvaret också ligger hos patienten själv.&nbsp

– När det gäller livsstil har man alltid ett eget ansvar som individ eller patient, men som läkare har jag också ett ansvar. Om jag skriver ut medicin eller fysisk aktivitet på recept är det också mitt ansvar att följa upp det. Så jag skulle säga att ansvaret är delat.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons