Fakta | Kolesterol

Frågor och svar om kolesterol 2011

Ska man acceptera högre kolesterolvärden när man är äldre? Är dyrare mediciner bättre och ger de mindre biverkningar? I en chatt besvarade Anders G Olsson, seniorprofessor i invärtes medicin, frågor om kolesterol.

Anders G Olsson, professor emeritus i invärtesmedicin vid Hälsouniversitetet i Linköping, Stockholm Heart Center
Uppdaterad den: 2011-11-10
Författare: Anders G Olsson, professor emeritus i invärtesmedicin vid Hälsouniversitetet i Linköping, Stockholm Heart Center

Annons

Gunilla: Hej. Jag är en kvinna på 68 år. Senaste kontroll visade fP-Triglycerid 1,8, P-Kolesterol 6,2 , P-HDL-kolesterol 1,9 , fp-LDL-kolesterol 3,5. (Jag hade int skött mig säskilt bra med choklad mm trax innan) Bör jag åter börja meed simvastatin som jag avslutat ppga trötthet som blev mindre då jag gick ner från 100 till 5 mg. - Min läkare anser att växtxterolel (t.ex Lycq) nte är bra. Man vet inte vad de gör på längre sikt. Ger falskt lägre kolesterol. Hälsningar Gunilla

Anders G Olsson: Hej Gunilla! Om Du är kärlfrisk tycker jag inte att du ska äta statin. Om Du har haft hjärtinfakt bör Du rådgöra med Din läkare om en alternativ kolesterolbehandling. Det finns mycket god dokumentation av växtsterolernas kolesterolsänkande effekt och det är inga falska värden. Jag anser att Lycq, som är en växtsterol, visst kan vara ett alternativ för dig.


Gäst60982: Hej! Man bör ju inte äta grapefrukt då man medicinerar med simvastatin. Kan man då få liknande effekt av enbart grapefrukt som med simvastatin? Har även hört att äpplen minskar LDL, är det så?

Anders G Olsson: I produktbeskrivningen av simvastatin är angivet att man ska undvika grapefruktjuice under behandlingen. Detta på grund av så kallad interaktion med vissa substanser i juicen. Men glasvis med juice måste då drickas. I en halv grapefrukt finns ganska litet juice och det kan gott ätas utan risk för interaktion. Nej äpplen minska inte LDL så påtagligt. Men det är ändå bra att äta frukt i stället för sötsaker.


Pensionär: Kan man acceptera högre kolesterolvärden när man är äldre?

Anders G Olsson: Nej jag tycker att alla människor ska bedömas med samma måttstock. Skälet beträffande äldre är kanske framför allt att äldre människor generellt löper en större risk att bli sjuka i kärlsjukdom. Man kan därför säga att det "lönar sig" bättre att behandla gamla för det förekommer mer sjukdom. Sedan måste förstås andra kriterier vara uppfyllda beträffande patientens hälsa, man kan till exempel vara drabbad av en annan sjukdom som gör kolesterolsänkningen mindre aktuell.


Gäst62117: Det finns risker med att äta statiner. Kommentar? Det finns två sorters statiner, billigare och dyrare. Är riskerna mindre med de dyrare? Hur skall man tänka i valet mellan diet och statiner?

Anders G Olsson: Sista frågan först: Du ska alltid tänka på livsstilen och kostvalet i första hand för att så långt som möjligt försöka undvara läkemedel. Men läkemedel och kostval verkar båda på kolesterolvärdet så man kan dra nytta av båda om det behövs. Man ska inte säga: Äsch, jag behöver inte tänka på kosten för jag äter ju statin. Statinerna sänker det onda LDL-kolesterol i allmänhet mycket mer än vad som kan åstadkommas med kosten. Det finns risker med att äta alla slags mediciner och det gäller att väga fördelarna mot riskerna. Såtillvida är statiner mycket säkra läkemedel med få och i allmänhet ofarliga biverkningar men vinsterna är mycket klart dokumenterade. De dyrare statinerna kan sägas vara säkrare än de billiga för de bringar ned det onda LDL-kolesterolet mer per biverkan. Det är dokumenterat att dosen 80 mg simvastatin dagligen leder till klart ökad biverkningsfrekvens från musklerna per LDL-kolesterolsänkning än de dyra statinerna gör.


esuil: Mitt P-kolesterol ligger på 8.2, HDL på 3.3 och LDL på 4.6. Tar det goda och onda ut varandra?

Anders G Olsson: I viss mån kan det nog göra det. Men det finns en hake här. Beträffande LDL-kolesterol kan man med säkerhet säga att "ju lägre desto bättre" ned till mycket låga LDL-kolesterolnivåer. Men man kan inte med samma säkerhet säga om HDL-kolesterol: "ju högre desto bättre". Det finns inga studier publicerade som visar att vi minskar sjuklighet i kärlsjukdom genom att höja HDL-kolesterol. Därför är det bättre att "ta det säkra för det osäkra" och försöka minska på Ditt för höga LDL-kolesterol.


Gäst75533: Mitt kolesterol ligger på 5,7. Hdl-Kol 1,76.LDL ber3,58.Kan jag med kosten få ner det ? Hur ofta ska jag kontrollera värdena? Tack på förhand!

Anders G Olsson: Det beror på vad du äter idag. Jag gissar på ditt HDL-kolesterol, som är bra, att du är kvinna. Det onda LDL-kolesterolet är något över det önskvärda. Om Du tidigare inte har iakttagit några kostrestriktioner vad gäller mättade fetter (ätit/druckit smör, grädde, helmjölk) bör du genom att i stället välja flytande fetter såsom olivolja, öka fiberintaget och undvik övervikt kunna få ner LDL-kolesterol till under 3. Då har du en helt OK blodfettsnivå. Om Du redan iakttar en sund kost kan det bli svårare att klämma ner det onda LDL-kolesterolet ytterligare.


Majvor: Hej, Har ätit Simvastatin 20 mg i några år och kolesterolvärdet ligger bra nu. Har under samma tid blivit väldigt stel och jag har ingen reumatiskt i släkten. Tar flera dagliga promenader i skog o mark eftersom vi har hund, men har tvingats att korta ner sträckan. Min fråga är: kan stelheten orsakas av Simvastatin och känner att jag inte vågar prova att sätta ut dem en tid. Hur kan jag göra?

Anders G Olsson: Hej Majvor! Den vanligaste biverkan av simvastatin är muskelsmärtor, vilket brukar uppträda i c:a 7 procent av de behandlade. Stelhet är inte helt typiskt men ska nog inte uteslutas som en biverkan. Jag föreslår att du gör ett behandlingsuppehåll på två veckor och ser om Din stelhet förbättras. Om det är en biverkan av simvastatin brukar symtomen försvinna efter några dagar. Om de kvarstår kanske symtomen beror på något annat. Om de går bort kan Din läkare pröva en alternativ behandling.


Gäst94030: Har artificiell hjärtklaff. Kolesterol 4,6 tack vare simwastatin. Måste jag fortsätta med medicinen?

Anders G Olsson: Ditt kolesterolvärde ligger bra på simvastatin. Även om inte kolesterolvärdet i sig påverkar klaffsjukdomen utan mer kranskärlens hälsa kan det nog vara bra att hålla kolesterolet på plats. Du bör nog ta upp frågan med din läkare.


Gäst81005: HeJ! Anser du att det är bättre för en diabetiker 1,att äta mer fettsnål kost och ta mer insulin,el äta mer fett och mindre insulinet ?Stor skillnad på blodsockervärdena. Insulinet är ju inte helt ofarligt!

Anders G Olsson: Det viktiga för en diabetiker är att inte gå upp i vikt. Då ökar insulinresistensen och man kan behöva mer insulin. Vikten kan hållas nere genom att man äter mindre av allt både kolhydrater och fett. Ur risksynpunkt för kärlsjukdom är det viktigt att man väljer rätt fett dvs omättade fetter, som finns i olivolja, rapsolja mm. Mättade fetter, som framför allt finns i feta mejeriprodukter såsom smör, grädde och helmjölk höjer tyvärr det onda kolesterolet och därmed risken att drabbas av kärlsjukdom. Så även om man skulle gå ner i vikt av att äta mer mättade fetter kan man utsätta sig för en större risk att drabbas av kärlsjukdom.


Gäst55617: Hej! Jag har ett kolesterolvärde på 8,0 mmol, behandlad ca 1,5 år med Statiner men anser att det är för mycket biverkningar på sikt och att jag hellre behandlar mig via kosten. Min beh i dagsläget är minskat mättat fett, mer fisk/vecka, linfrö olja samt omega 3 . Fysisk aktivitet cyklar ca 30 min/dag samt gympapass 3-4 ggr/v. Ett minus är att jag är en stressad person, en livssituation med många närstående med sjukdomar som kräver stöttning, arbetar över 40tim/v.
Andra åtgärder?

Anders G Olsson: Hej! Du har ju goda matvanor och motionerar ju också bra så det verkar ju som om du gjort vad du kan för att förbättra livsstilen. Men ändå är ditt kolesterol för högt. För att kunna råda vidare hur detta ska hanteras måste man veta mera: För det första:&nbsp Är du kärlfrisk det vill säga har du inte haft hjärtinfarkt eller annan kärlsjukdom? Om du haft sjukdom ska du behandlas med statin, t ex. simvastatin. Om du är kärlfrisk behöver man veta din ålder och ditt kön, ditt blodtryck och om du är rökare. Man gör sedan en riskvärdering, som man använder i ett gemensamt beslut om tillvägagångssätt. Ditt kolesterolvärde är så pass högt att du bör söka läkare för att klara ut din risksituation. Stressen kan stödja en aktivare förebyggande behandling.


Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons