Bild på åderförkalkade blodkärl minskar sjukdomsrisk

De personer som får se bilder på sina åderförkalkade blodkärl kan leda till ett mer hälsosamt liv och en minskad utveckling av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Det visar en studie från Umeå universitet som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-12-05
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Bild på åderförkalkade blodkärl minskar sjukdomsrisk
Annons

Totalt har 3 500 deltagare fått göra en ultraljudsundersökning av halskärlen. Deltagarna delades sedan slumpvis in i två olika grupper, en kontrollgrupp som inte fick se ultraljudsbilderna och en grupp som fick se bilderna.

Graden av åderförkalkning visades genom bilder i färg, där rött signalerade kraftig åderförkalkning.

– Resultaten ger stöd för att bildbaserad information om åderförkalkning kan vara en metod att bygga vidare på för att minska insjuknande och död i hjärt-kärlsjukdom, säger Ulf Näslund, professor vid Umeå universitet och en av artikelns huvudförfattare.

Annons
Annons
 

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Lägre risk för hjärt-kärlsjukdom ett år senare

Vid en uppföljning med deltagarna i studien ett år senare visade att den grupp som fått se åderförkalkningen på bild hade en lägre utveckling av risken för hjärt-kärlsjukdom än gruppen som inte fått se bilderna.

Forskarna kunde se att deltagarna värden avseende blodtryck, blodkolesterol, vikt och midjemått signifikant förbättrats, jämfört med deltagarna i kontrollgruppen.

Förebyggande insatser är väldigt viktigt för att motverka hjärt-kärlsjukdomar. Men bristande följsamhet till råd om hälsosamma levnadsvanor är ett stort problem inom vården, menar Ulf Näslund.

– Att personer får se hur kärlen verkligen ser ut tycks underlätta övergången till hälsosammare livsstil, säger Ulf Näslund.

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/att-se-ultraljud-av-halskarl-minskar-sjukdomsrisk_7332420/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu