Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 3


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Mamman

Nu kan du testa positivt i ett graviditetstest. Det är nivåerna av graviditetshormonet HCG som ger utslag på urinprovet. Kanske börjar de första graviditetssymtomen visa sig. Du kanske behöver kissa oftare, du känner dig kanske trött och illamående och kan ha svullna bröst. Det är inte heller konstigt eller ovanligt att man drabbas av humörsvängningar. Kroppen har trots allt börjat arbeta med en stor och krävande uppgift.

Undvik att vistas i miljöer som kan vara skadliga för dig och barnet. Det handlar inte bara om att själv undvika att använda alkohol och droger, utan även att undvika sådant som passiv rökning, kontakt med skadliga kemikalier, bekämpningsmedel, röntgen, färgångor och stora mängder kaffe. Läs mer om diverse råd till dig som är gravid.

En slempropp i livmodermunnen skyddar mot infektioner utifrån, så du behöver inte vara rädd för att bada, gå till simhallen eller ha samlag.

Annons
Annons

Embryot

Barnet har redan anlag till hud, tarmkanal, lungor, nervsystem, muskler och blodkärl. Nu har blodgenomströmningen från dig till embryot upprättats. Embryo är vad man kallar barnet i denna tidiga fas.

Järnbehov under graviditeten

Det har visat sig att järnbehovet ökar under graviditeten. Fostret ska ha en del och en annan del behövs i moderkakan. Dessutom ökar blodvolymen, och detta kräver också en del järn. Totalt är behovet av järn minst det dubbla jämfört med före graviditeten. Läs mer.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.