Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 5


Uppdaterad den: 2013-01-31
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Mamman

Kanske har illamåendet blivit värre, och det är inte alls säkert att du bara mår illa om morgnarna. Livmodern är stor som en tennisboll, men det syns ingenting ännu.

Om du har katt kan det vara bra att få någon annan att göra rent i kattlådan. Katter bär nämligen ofta på en smitta från en organism som heter, Toxoplasma gondii, som hos människor kan orsaka sjukdomen toxoplasmos. Om du blir smittad märker du knappt av det, men det kan i värsta fall leda till allvarliga skador på fostret. Smittan sker genom kattens avföring, så det finns ingen anledning att göra sig av med katten. Undvik bara all kontakt med kattens avföring och sandlåda, och var snabb med att tvätta händerna.

Det finns ingen större anledning att oroa sig för toxoplasmos. I Norge räknar man med att det årligen är cirka 100 barn som smittas under graviditeten, vilket innebär ungefär 1 fall på 2 800 nyfödda barn.

Annons
Annons

Embryot

Mot slutet av veckan är embryot 4–6 mm långt. Blodcirkulationen har upprättats och embryot har kropp, huvud och fyra knoppar som ska bli till armar och ben. Undersökningar av embryot i graviditetsvecka 6 visar att man i detta skede även tydligt kan se anlagen till lever, bukspottkörtel, lungor och mage. Dessutom har embryot anlag till ögon, öron, nervsystem, ansikte och tänder.

Graviditet och alkohol

Man har länge vetat att alkohol under graviditeten kan vara farligt för barnet. I det gamla Grekland var det förbjudet för nygifta under 30 år att dricka vin eller brännvin på grund av risken att få alkoholskadade barn. I modern tid har detta bekräftats genom otaliga forskningsrapporter, men ingen vet var gränsen går för skadlig konsumtion. Läs mer.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons