Intresseområden sparade.

Graviditetsvecka 2


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Det befruktade ägget färdas genom äggledaren innan det fastnar i livmoderväggen. Ägget fäster i livmoderväggen cirka sju dagar efter befruktningen. Celldelningen startade så fort ägget befruktades. Barnet är nu ungefär lika stort som ett knappnålshuvud.

Implantation – det befruktade ägget fäster i livmodern

När ägget når livmodern gör det sig av med sitt skal för att kunna fortsätta utvecklas. Ägget, eller egentligen cellklumpen, växer så småningom fast i livmoderväggen och omsluts av livmoderslemhinnan. Detta kallas implantation. Tre veckor efter befruktningen betecknas cellklumpen ett embryo som sedan utvecklas till ett foster.

Hormonförändringar

För att implantationen ska ske måste livmoderslemhinnan ha stimulerats av hormonet progesteron som bildas i äggstocken. Ett område i äggstocken som kallas corpus luteum producerar stora mängder progesteron under en period på cirka 14 dagar. Om en befruktning sker fortsätter corpus luteum att producera progesteron i ytterligare några veckor. Det leder till att menstruationen uteblir och ägget kan fästa sig.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Några dagar efter att ägget har befruktats bildas ett nytt hormon som heter HCG. Det är halterna av det hormonet som mäts för att se om du är gravid. HCG-hormonet stimulerar corpus luteum att fortsätta producera östrogen och progesteron till dess att moderkakan (placenta) har bildats.

Allt detta bidrar till att fostret kan utvecklas och växa.