Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 0


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Starten på din sista menstruation före förlossningen. Du vet inte än om du blir gravid, men om du planerar att bli det bör du redan börja uppföra dig som om du var gravid. Om du inte har börjat ta vitamintillskottet folsyrabör du börja nu. Helst ska man börja med detta ett par månader innan den planerade graviditeten och fortsätta till och med graviditetsvecka tolv. Denna förebyggande behandling är nyttig, även om du börjar med den först när du upptäcker att du är gravid, och sedan fortsätter till vecka tolv.

Folsyra förebygger neuralrörsdefekter. Detta är en grupp medfödda tillstånd som beror på att strukturerna kring ryggmärgen inte har förslutits tillräckligt bra, och det kan exempelvis leda till ryggmärgsbråck. Folsyra kan du köpa receptfritt på apoteket och i de flesta dagligvarubutiker.

Om du planerar att bli gravid bör du i denna fas undvika alkohol och tobaksrökning, narkotika och läkemedel. Om du är osäker på om du kan ta en medicin du brukar använda under graviditeten, bör du prata med din läkare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons