Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Graviditetsvecka 4


Uppdaterad den: 2013-01-31

Annons

Mamman

Symtomen är i stort sett desamma under alla de första kritiska veckorna. Somliga känner stickande smärtor och obehag längst ned i magen, smärtor som kan påminna om vanliga menstruationssmärtor. Många har i stort sett inga graviditetssymtom alls, och de seglar igenom den första trimestern utan att märka av graviditeten. Om du känner dig nedstämd och håglös är detta inget ovanligt under den här perioden. Orsaken till detta är alla hormoner som härjar runt i dig.

Annons
Annons

Embryot

Denna vecka börjar barnets hjärta slå, och mot slutet av veckan börjar det folsyratillskott du har tagit att göra nytta. Då bildas ryggraden, och hjärnan delas i två halvor. Nervröret sluter sig dag 28. Det är möjligt att se vad som är huvud och vad som är svans på embryot, som är 1,5–2,5 mm långt. Navelsträngen utvecklas under denna och nästkommande vecka. Den sköter transporten av näring och syre från modern till embryot.

Missfallsrisk

Det är ingen självklarhet att embryot överlever och blir till ett foster och senare till ett levande barn. Troligen slutar 50 % av alla befruktningar med ett missfall, men de flesta ger inga märkbara ändringar av påföljande menstruation och kan bara mätas genom noggranna HCG-analyser. Därför hinner du inte märka att du har varit gravid.

Ända fram till och med vecka 16 är risken för missfall högre. Man räknar med att missfall förekommer i 10–15 % av alla kända graviditeter. Nästan alla missfall (spontanaborter) sker före vecka 16.

Blödningar under graviditeten är inte ovanligt.

Annons
Annons

Graviditet och rökning

Det mesta av det du andas in når fram till fostret via moderkakan. Det gäller både nyttiga och skadliga ämnen. Koloxiden i cigarettröken tränger undan syret från de röda blodkropparna och gör att fostret hela tiden lider av lätt syrebrist. Nikotinet i tobaken gör att blodkärlen drar ihop sig så att blodtillförseln till barnet blir sämre. Dessa, och många andra ämnen i röken, gör att barnet blir sämre rustat att klara påfrestningar. Läs mer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.