Nyhet | Graviditet

Fetmaopererade kvinnor riskerar att föda för tidigt

Fetmaopererade kvinnor som blir med barn riskerar att föda barnet för tidigt. Nu anser forskare att dessa graviditeter därför bör betraktas som riskgraviditeter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-08-29
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Antalet gravida kvinnor som genomgått fetmakirurgi ökar, något som borde minska risken för att barnet föds för tidigt. Men en svensk studie som nu publiceras i New England Journal of Medicine visar att det i själva verket är precis tvärtom. Fetmakirurgi ökar risken för att barnet föds tidigt.

Nästan 2000 barn, födda i Sverige av kvinnor som hade genomgått fetmakirurgi har analyserats. Barnen jämfördes med barn till kvinnor som inte hade opererats men som hade samma kroppsmasseindex (BMI) som de opererade kvinnorna hade haft före kirurgin.

Det visade sig att de opererade kvinnorna löpte en något ökad risk att föda för tidigt, det vill säga före 37 graviditetsveckor. Bland de opererade var denna andel 8,4 procent, att jämföra med 6,8 procent bland de icke-opererade.

Annons
Annons

Bör få särskild omsorg

– Därför bör dessa graviditeter betraktas som riskgraviditeter, säger forskaren bakom studien, Olof Stephanson vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

– De bör få särskild omsorg från mödrahälsovården.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons