Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Cancer

Smakförändring

Många patienter som behandlas för cancer upplever smakförändringar.


Uppdaterad den: 2021-12-14

Annons

Den här informationen är främst avsedd för patienter med cancer och deras anhöriga.

Många patienter med cancer upplever smakförändringar och att "ingenting smakar som förut".

Cellgift och strålbehandling påverkar

Förändrad smak i samband med cellgiftsbehandling håller oftast i sig från ett par dagar till flera veckor efter avslutad behandling. I samband med strålbehandling kan smakförändringarna hålla i sig flera månader efter det att behandlingen är avslutad.

Annons
Annons

Smakförändringar är individuella

Vid normal smak skiljer man mellan surt, sött, salt och bittert. Under behandling och på grund av själva sjukdomen kan smaksinnet och förmågan att uppfatta smak förändras. Förändringarna beror på flera faktorer, bland annat i vilken grad behandlingen påverkat eller skadat smaklökarna och spottkörtlarna i munnen. Därför kan vissa patienter uppleva att de behöver mer socker för att det ska smaka sött, medan andra upplever att det inte blir tillräckligt sött hur mycket man än sockrar. Vissa patienter säger att de behöver betydligt mer av både syra och sötma för att mat och dryck ska smaka. Andra känner en bitter eller metallisk smak när de äter rött kött.

Aversion mot vissa matvaror

Smakförändringar kan också ge aversion mot vissa matvaror, till exempel potatis och kaffe. Upplevelsen av detta är mycket individuell och är som regel övergående.

Under tiden får man försöka att undvika de matvaror som inte smakar gott eller som ger obehag. Försök att hitta ersättningar: te i stället för kaffe och ris i stället för potatis. Byt ut rött kött mot andra proteinrika råvaror som fisk, skaldjur, kyckling, kalkon, ägg, mjölk, ost, bönor, ärter och nötter.

Bacon, skinka eller lök kan användas för att ge grönsaker mer smak. Många tycker också att maten smakar bäst rumstempererad.

Annons
Annons

"Smaken är borta!"

Strålbehandling mot munhålan kan leda till att smaken försvinner helt. Patienter som fått sådan behandling berättar att det känns som att tugga bomull eller sågspån när de äter.

Om luktsinnet dessutom är borta eller försvagat kan det vara svårt att få någon matlust.

Färgglad mat kan till viss del underlätta, liksom en inbjudande presentation av maten och servering i små portioner. Om luktsinnet är intakt kan man prioritera mat som luktar gott.

Marinad och kryddor

Man kan också pröva att marinera köttet med såser, vin, soja eller annat för att få en annan smak.

Kryddor kan också vara ett sätt att öka smak och doft, till exempel rosmarin, oregano, vitlök, ingefära och basilika. Den som har ont i mun och svalg ska dock vara försiktig med starka kryddor.

Råd vid smakförändringar

  • Man ska välja de matvaror man har lust att äta och som inte ger obehag.
  • Pröva andra proteinrika matvaror som fisk, skaldjur, kyckling, kalkon, ägg, mjölk, ost, bönor, ärtor och nätter i stället för rött kött.
  • Använd marinader.
  • Använd örter och kryddor.
  • Använd bacon, skinka eller lök för att ge grönsaker mer smak.
  • Välj färgrika matvaror och mat som luktar gott.
  • Servera maten i rumstemperatur.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.