Ökar markant: Cancer i sköldkörtel och tungbas 

Sedan 70-talet har insjuknandet i cancer ökat, men dödligheten minskar långsamt. Ny statistik från Socialstyrelsen visar också att några av de mindre cancersjukdomarna har ökat markant de senaste åren. Några av dem är cancer i sköldkörteln, tunga, tungbas och tonsill.  


Publicerad den: 2017-12-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Att fler diagnosticeras med cancer kan till viss del förklaras av befolkningsökningen, att vi blir äldre, screening och förbättrade diagnostiska metoder. Även exponering för riskfaktorer kan spela in, säger Staffan Khan, statistiker på Socialstyrelsen, enligt ett pressmeddelande.  

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Lungcancer orsakar flest dödsfall

Under 2016 diagnostiserades drygt 60 000 personer med cancer i Sverige. Den största cancersjukdomen bland kvinnor är bröstcancer, bland män är det prostatacancer.  
Den cancerform som orsakar flest dödsfall är lungcancer

– Statistiken visar att insjuknande och dödlighet i lungcancer minskat hos män under flera decennier men samtidigt ökat hos kvinnor. Att rökning ökade bland kvinnor under andra halvan av 1900-talet är en förklaring till det, säger Staffan Khan enligt Socialstyrelsen.

Annons
Annons

HPV-virus – en av orsakerna till ökning

Några mindre cancerformer har ökat markant, enligt statistiken från Socialstyrelsen. När det kommer till sköldkörtelcancer ökar sjukdomen framförallt bland kvinnor. Vad gäller cancer i tunga, tungbas och tonsill är ökningen störts bland män.  

Bland flera möjliga, har infektion med humant papillomvirus (HPV) identifierats som en orsak till ökningen av cancer i tonsill och tungbas.   

LÄS MER: Cancerformer och samband med humant papillomvirus (HPV)

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/canceriskoldkortelochtungbasokar

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-12-19 11:54 (4 år sen)

    Svår att få information av denna sjukdom körteln har ju stor betydelse för många organ.

    Tröttheten,nerverna och ovissheten tar på krafterna.