Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Mobilen ökar inte risk för hjärntumör

Annons

Att prata i mobiltelefon ökar inte risken att få hjärntumör. Det är slutsatsen när den hittills största studien på området presenteras, den så kallade Interphone-studien, som styrts av Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan IARC.
– Sammantaget så visar resultaten inte på någon ökad risk för hjärntumör av att man använder mobiltelefon, säger professor Maria Feychting på Karolinska institutet som har lett den svenska delen av studien.

Totalt har över 5 000 personer med två typer av hjärntumörer studerats. Både de och lika många friska kontrollpersoner har fått uppskatta hur mycket de har pratat i mobilen de senaste åren, och därefter har man sett om mobilpratet kan vara en bakomliggande faktor till fler tumörer eller inte. När studieresultaten gåtts igenom drar forskarna slutsatsen att mobilprat inte ökar risken för cancer. Men samtidigt kunde man se en viss riskökning bland dem som använt telefonen allra mest, säger professor Maria Feychting till Ekot. Men hon påpekar att det kan bero på ett metodfel.
– Vi kan inte vara helt säkra på hur det förhåller sig med den mest intensiva användningen så där behöver man fortsätta forska. Men som det ser ut nu så tror vi att det sannolikt förklaras av ett rapporteringsfel.

Annons
Annons

Tanken var att Interphone-studien skulle ha presenterats för flera år sedan, men forskarna har haft problem med att komma överens om hur resultaten bäst ska tolkas. Vissa av forskarna har ansett att mer vikt bör läggas på den riskökning man ändå kunde se att de som pratade allra mest hade. Professor Bruce Armstrong från universitetet i Sydney har lett den australiska delen av studien och han anser att resultaten inte säger någonting om risken för cancer ökar eller inte vid mobilprat. Han uttrycker en besvikelse över de tio års arbete och närmare 200 miljoner kronor som forskningsprojektet kostat.
– Jag tycker att det är passande att kalla det en besvikelse. Det hade varit bra att kunna säga något definitivt men jag tror inte att vi kan det, säger han till Ekot.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.