Fortsatta cellprov kan hejda cancer


Publicerad den: 2014-01-15
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Ny forskning visar att kvinnor som behandlats för cellförändringar löper större risk än andra kvinnor att drabbas av livmoderhalscancer eller vaginalcancer när de blir äldre.

Enligt studien, som bygger på uppgifter om över 150 000 kvinnor hämtade ur Socialstyrelsens cancerregister, är risken för de behandlade kvinnorna i genomsnitt lite mer än fördubblad jämfört med normalbefolkningen. När de kommit upp i 70-årsåldern har risken ökat till att vara sex gånger så stor och risken fortsätter att öka med åldern.

– Upp i 80-årsåldern kan det vara tio gånger så stor skillnad mellan de som är behandlade och de som inte har haft cellförändringar tidigare i livet, säger Björn Strander, ansvarig forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg, till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

I dag kallas alla kvinnor mellan 23 och 60 år till regelbundna provtagningar för att upptäcka cellförändringar. Nu vill forskarna bakom studien att kvinnor som behandlats för cellförändringar ska få fortsätta med cellprovskontroller resten av livet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • -varen-skolavslutning-
  2014-01-15 13:38 (6 år sen)

  Gynläkaren sa att om min mor hade fått fortsatt att ta cellprov efter 60 års ålder, så hade hon antagligen levt mycket längre. Nu var tumören obotbar och hon dog inom en månad av en ålder av 74 år.
  Veckorna innan var en kamp mot oförstående läkare. En av dem tyckte att hon skulle äta bananer mot sitt låga kaliumvärde, vilket hon fått efter det hon kräkts i en månads tid. 18 bananer skulle hon fått smälla i sig för att få upp värdet, hon som bara kräktes hela tiden! Vi tog henne till ett annat sjukhus och där blev hon kvar tiden ut, hon kom aldrig hem igen.
  Ja, ja hon var en krutgumma med humor och hade haft ett bra och lyckligt liv nu var det hennes tur, sa hon och förberedde hela sin begravning.

  Vi måste stå på oss vi kvinnor - vi ska ta cellprov efter 60 års ålder!!!!

 • Avatar Ann-Charlotte 2014-01-15 16:35 (6 år sen)

  Men var köper man då denna utrustning för egen provtagnimg för ev. vaginalcancer, på apoteket, eller?
  Det hela verkar helt rätt tänkt för att underlätta för oss gamlingar!


Annons
Annons
Annons