Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Cancer

Cancersjuka barn behandlas lika i landet

Annons

Bland vuxna råder det stora skillnader i överlevnaden i cancer beroende på var man bor i landet, men för barn med cancer råder inte samma skillnader. Enligt Barncancerfondens senaste rapport är möjligheten att överleva för cancersjuka&nbspbarn större än någonsin.
– Ja, det visar att vi ligger på en 80-procentig överlevnad i dag, säger Olle Björk, professor i barnonkologi.

Årligen drabbas omkring 300 barn i cancer. Barncancerfonden, som startades 1982, har ett register där varje enskild barn med cancer registreras. Där redovisas diagnos, behandling och resultat i detalj och detta register innebär att alla läkare vet vilka behandlingar som fungerar bäst.
– Ett barn som insjuknar i leukemi får exakt samma behandling oavsett vart barnet bor någonstans, berättar Olle Björk.

Annons
Annons

Enligt Björk ligger Sverige nu bäst till i Europa vad gäller överlevnaden för barn med cancer och ett nytt samarbete har inletts inom EU för att alla länder ska använda sig av samma typ av register och behandlingsprotokoll.
- Det finns en hel del att göra i Europa, speciellt i den östra delen av Europa finns en hel del att göra som vi skulle kunna bidra med, säger professor Olle Björk, generalsekreterare i Barncancerfonden.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.