Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt vanligare med cancer i fattiga länder

Dödsfallen i cancer fortsätter att minska i rikare länder, men ökar i fattigare. Det visar en ny analys av cancerfall som inbegriper fler än 50 länder runt om i världen.

Publicerad den: 2015-12-14

Allt vanligare med cancer i fattiga länder
Annons

Förekomsten av olika cancerformer är fortfarande störst i höginkomstländer. Men tack var en hälsosammare livsstil och utökad kontrollundersökningar i många rika länder har antalet cancerfall minskat på senare år. Det gäller framför allt inom bröst-, kolon- och lungcancer.

Men nu visar en ny analys att fler människor i låg- och medelinkomstländer, som Rumänien och Brasilien, i allt högre utsträckning får cancer. Bland annat till följd av fetma, rökning, otillräcklig sjukvård och en ohälsosam livsstil.

Ett resultat som forskare fått fram efter att ha analyserat statistik från ett femtiotal länder mellan åren 2003 och 2007 samt under 2012.

Annons
Annons

Vill kartlägga fler fall av cancer

Uppemot 14 miljoner människor världen över drabbades av cancer under 2012, varav närmare åtta miljoner dog av sin sjukdom.

Dagens forskare uppmanar därför till internationella samarbeten mellan regeringar, näringsliv och frivilligorganisationer för att kunna bekämpa och kartlägga cancer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-12-14 19:20 (8 år sen)

    Jag läste om Jimmy Carter och PD1-hämmare.. Dom har inte kommit i bruk här, men man kan skicka efter från USA, på en hemsida. Är det bara att skicka efter och börja äta?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.