Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hopp om långt liv – trots blodcancerdiagnosen myelom

Enligt rapporter från myelomregistret lever patienter med obotliga blodcancerformen myelom allt längre. Hälften av de drabbade under 65 överlever minst sju år – betydligt längre än tidigare.


Lovisa
Publicerad den: 2017-05-17

Annons

Myelom är en form av blodcancer som uppstår i plasmacellerna i benmärgen. Sjukdomen är kronisk och kan i nuläget inte helt botas. Många patienter kan dock bli bättre och få en god livskvalitet efter behandling av cancern. Det beror mycket på de nya behandlingsmetoder och läkemedel som forskningen banat vägen för och som förbättrat överlevnaden betydligt. Och utvecklingen fortsätter dessutom.

– Det har hänt mycket inom forskningen och i dag har vi större möjligheter till bra individuell behandling. Och det är välkommet då myelom är en mycket komplex cancersjukdom, säger Maria Strandberg, överläkare på hematologen vid medicinkliniken, Sundvalls sjukhus. 

Minskad överlevnad med stigande ålder

 

Annons
Annons

Även om siffror visar på att både yngre och äldre faktiskt kan leva längre med myelom idag än vad man tidigare sett, så är minskad överlevnad med stigande ålder ett faktum. Det här är dock något som arbetas med och följs upp.

En ytterligare faktor som enligt studier bidrar till att blodcancerpatienter kunnat klara sig längre utan att sjukdomen försämrats, är transplantation av stamceller som tillägg till läkemedelsbehandling.

Stamcellstransplantation fortsatt viktig del 

– Vi vet att det är bra effekt med läkemedelskombinationen, men högdosbehandling behövs fortfarande. Progressionsfri överlevnadstid är mycket värdefull för patienten, säger Hareth Nahi, överläkare och hematolog vid Karolinska universitetssjukhuset.

Stamcellstransplantationen innebär att patienternas egna stamceller tas ut när sjukdomen är vilande och sedan tillförs vid ett senare tillfälle för att kunna ge kraftigare cytostatikabehandling. Detta har, trots att andra behandlingar numera finns att tillgå, fortsatt vara den mest effektiva.

Annons
Annons

Mer fakta om Myelom (benmärgscancer) »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-02-26 21:46 (6 år sen)

    Har läst tidigare att myelom inte är ärftligt, så blev förtvivlad när jag nu läste här att den kan drabba nära släktingar
    Har 3 barn och 5 barnbarn! Jag är 74år har behandlats sedan augusti -16, biverkningarna vill ta livet av mig innan sjukdomen!
    Samtidigt som man måste fungera i vardagen! Annars har jag svarat bra på behandling, säger läkarna!

  • Avatar Tidigare användare 2017-05-25 20:37 (7 år sen)

    Hälften av myelompatienterna under 65 lever minst 7 år efter diagnos.. Det låter deprimerande för mej, som är 62 och diagnosticerades för 2,5 år sedan... Tankar som att jag kan förvänta mej typ 5 år till... I bästa fall..


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.