Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Blodcancerförbundet — för både patienter och närstående

Blodcancerförbundet är en organisation som enbart fokuserar på blod- och blodcancersjukdomar – som exempelvis multipelt myelom. Här berättar Lise-lott Eriksson, som var generalsekreterare fram till 2023, om vad organisationen gör och hur du kan få stöd. 


Publicerad den: 2023-08-25

Annons

Blodcancerförbundet presenterar 16 medlemsföreningar med 5000 medlemmar i Sverige. Organisationen finansierar bland annat blodcancerforskning, erbjuder stöd och rehabilitering samt bedriver påverkansarbete inom blodcancerfrågor. De riktar sig mot patienter, anhöriga och personer som är verksamma inom blodcancerområdet – som exempelvis forskare. 

I videon kan du se Blodcancerförbunbdets tidigare generalsekreterare Lise-lott Eriksson berätta om vad organisationen gör och hur du som medlem kan söka stöd.

Annons
Annons

 

Vill stärka den enskilda patienten

– Vi gör mycket utifrån att stärka den enskilda patienten och vi pratar mycket om patient empowerment, säger Lise-lott Eriksson.

Detta gör Blodcancerförbundet genom att genomföra patientutbildningar, temaaktiviteter, föreläsningar och rehabilitering för sina medlemmar. Utöver det här arbetar de även nära med sina lokalföreningar som finns utspridda runt i landet. 

– Vi arbetar mycket med att titta på frågor som våra medlemmar tycker är viktiga, säger Lise-lott Eriksson.

Lise-lott Eriksson berättar att det är viktigt för dem att fokusera och arbeta med frågot som Blodcancerförbundets medlemmar tycker är viktiga. För att ta reda det gör de medlemsundersökningar med olika fokusområden. Det kan exempelvis röra sig om forskning, utveckling, samt policy och påverkan. 

Annons
Annons

– Jag skulle säga att vi verkligen är en aktiv aktör inom policy och påverkan. Vi försöker verkligen göra skillnad för våra medlemmar och patienter runt om i landet som lever med blodcancer eller annan malignt blodcancersjukdom, berättar Lise-lott Eriksson. 

För både patienter och närstående  

Blodcancerförbundet finns till för personer som lever med en blodcancersjukdom eller annan allvarlig blodsjukdom, för närstående och för personer som är verksamma inom området hematologi. 

Deras övergripande mål är: 

  • Att alla blod- och blodcancersjuka erbjuds en god och rättvis vård (inkl. tillgång till god rehabilitering)

  • Att öka kunskapen om, och förståelsen för, hur det är att vara berörd av en blod- eller blodcancersjukdom

  • En ökad satsning på innovativ blod- och blodcancerforskning

  • Att erbjuda stöd till landets berörda av blodcancer eller annan allvarlig blodsjukdom

Vill du veta mer om Blodcancerförbundet kan du läsa mer här.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

    Källor

  • Blodcancerförbundet - https://www.blodcancerforbundet.se/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.