Lär känna första sjukdomstecken för lymfom

Symtom vid cancersjukdomen lymfom kan vara högst varierande– bland annat beroende på vart sjukdomen uppstår. Många gånger är det dock förstorade lymfkörtlar som är debutsymtomen. Men det kan också handla om till synes banala saker som trötthet och feber.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-19
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Lär känna första symptomen på blodsjukdomen lymfom)
Annons

Lymfom (lymfkörtelcancer) är ett samlingsnamn på cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. Sjukdomen kallas också maligna lymfom. Det är till stor del okänt varför man får lymfom. Lymfom ska inte förväxlas med annan cancer som spritt sig, metastaserat, till lymfkörtlar.

Olika typer av lymfom 

Det finns ett 50-tal olika undergrupper till lymfom där vissa typer är snabbväxande och kräver intensiv behandling, medan andra är långsamväxande, och behöver inte alltid behandlas över huvud taget. Vissa lymfom, såsom Hodgkinlymfom, debuterar oftast i tjugoårsåldern, medan de flesta former av lymfom är vanligare hos äldre.

Självupptäckt knuta vanligaste förstasymtom

Sju personer av tio som söker vård för lymfom har själv upptäckt en förstorad lymfknuta – oftast på halsen, vid nyckelbenet eller helt enkelt någon annan stans på kroppen.
Hodgkins lymfom kännetecknas genom att den som regel startar i en lymfkörtel och ger då oftast symtom på grund av förstorade lymfknutor.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Ett lymfom kan dock växa utifrån lymfvävnad var som helst i kroppen. Då beror symtomen ofta på i vilket organ lymfomet uppstår.
De första tecknen kan dessutom vissa gånger misstolkas som en vanlig infektion med trötthet, feber och aptitlöshet. Lymfknutorna – särskilt på halsen, kan då också kännas svullna. Ytterligare symtom är viktnedgång, feber och nattliga svettningar.

Symtomfritt

En del lymfom upptäcks vid läkarundersökning, som görs av annat skäl, med eller utan blodprovstagning. Lymfomet behöver då inte ha givit några alls sjukdomstecken.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lotta 2021-03-26 17:40 (8 månader sen)

  Min lymfom satt på en lunga, jag hostade i flera månader och gick till Vc, Lite feber, flåsade, svettades kopiösa mängder på nätterna.
  Jag hade diffus storcellig b-cells lymfom.
  Idag 10 månader efter fösta cellgifterna är jag fortfarande cancerfri.

 • Avatar Maarit 2020-10-21 21:26 (13 månader sen)

  Jag är orolig.Var hos läkare 12maj. Dom skickade remiss till ÖNH. Fick ett brev häromdagen. Dom kan inte ta emot mig. Får åka till Göteborg för undersökning. 180 dagar senare. Kan undra vad jag har för knöl på halsen..

 • Avatar Ann-Catrin 2020-10-16 15:27 (14 månader sen)

  hej ! Kvinna 60+ har diverse symtom i kroppen , viktnedgång 18 kg, svettningar, andfådd, svag, smärta bröstkorgen lite, trött..viktnedgången började förra året februari-2019 och som jag skrev nu i okt-2020 viktnedgång 18 kg. är orolig för lymfom, känner mig yr ofta..orkeslös. blivit sämre sen förra året..

 • Avatar Tidigare användare 2020-03-3 11:07 (21 månader sen)

  Läkaren skriver jag har eatl elakartad vad menar han??

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-11 07:15 (2 år sen)

  Bra artikel men vill veta mer om hur man kan bota detta ? finns några nya läkemedel som kan göra att cancern inte sprider sig ? Tyvärr är det väl så att mitt fall har det kommit väldigt smygande fast jag har haft ont vid sidan om halsen en längre tid och först nu fått en DT röntgen. Tilläggas bör att jag behandlats med biologiska läkemedel för RA en längre tid. Det har varit mycket olika uppfattningar om denna medicin en del läkare har sagt att man kan få cancer av denna medicin medan andra hävdat att dom inte tror på det.Framtiden får utvisa det, men viktigast nu är att man får rätt vård

 • Avatar Tidigare användare 2018-08-24 10:59 (3 år sen)

  Jag blev sjuk 2002, hade hosta, lite feber och oändligt trött. Vårdcentralen tyckte det lät som en vanlig förkylning och sjukskrev mig vidare efter att ha tagit sänka (som steg) och halsprov som var negativt. Fick diagnosen mycoplasma och antibiotika, tillbaka på jobbet 50% men orken kom inte tillbaka och hostan fortsatte trots antibiotika. Fick till slut hjälp via företagshälsovården som tog mina symptom på allvar. Läkaren där skickade remiss direkt på akutröntgen och sedan vidare till infektion. Fick diagnosen Hodgkins Lymfom 2b (lymfan vid lungor samt ena sidan halsen) fick 8 st ABVD-beh. och 17 ggr strålning. Det tog 2 1/2 månad efter första kontakt med vårdcentralen att få diagnos. :( Hade jag inte kontaktat företagshälsovården vet jag inte om jag suttit här idag. Man ska alltid lita på sin magkänsla.. Jag hade även klåda och nattliga svettningar men jag trodde klådan berodde på nytt tvättmedel och nattliga svettningarna för att det var en varm sensommar...

 • Avatar Tidigare användare 2018-05-14 03:55 (4 år sen)

  Jag blev obeskrivligt trött sommaren 2011 och började få klåda på armar & ben, sjukskriven 50% utmattningssyndrom och stressklåda...
  April 2013 (nästan 2 år) hade jag rivit sönder hela kroppen (inget i ansikte el underliv) totalt sönder riven, blålila hud och upprivna blödande sårskorpor överallt.
  Före april 2013 - ingen feber, inga svullna körtlar, blodprover u.a. inga nattliga svettningar... Juni 2013 hittades 1:a svullna lymf, biopsi togs, o.p. Bort... Hodgkins lymfom, PET röntgen = halsen, lungorna, buken, ljumsken & benmärgen på höften stadium IV.
  Juli 2013 började behandlingen, aggressiv högdos cellgiftsbehandling 1 gång/vecka i 16 veckor med 5 sepsis, propp i picc-line, stroke m.m. Under 6 månader.
  Nu har 5 år passerat och än så länge cancerfri...
  Har någon annan haft klådan som jag upplevde helt olidlig, utan tvekan värst av allt!?

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-22 08:26 (4 år sen)

  Min lymfom upptäcktes pga av en stor knöl på halsen (ej struma) som sedan opererades bort och då hade jag hodqins lymfom i hals, bröstkorg, mage och ryggmärg. Är idag frisk sedan 2 År tillbaka.

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-21 00:52 (4 år sen)

  Som jag sagt Tänkte mig inte för!!!

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-21 00:07 (4 år sen)

  Kom på det själv för 25? År sedan
  16 11 16 0779. Dock utsatt mig för intensiv strålning

  Tänkte mig inte för någon gång i mitt liv
  Har bl annat prostata Canser cysta