Lär känna första symptomen på blodsjukdomen lymfom)
Intervju | Lymfom |

Lär känna första sjukdomstecken för lymfom

Symtom vid cancersjukdomen lymfom kan vara högst varierande– bland annat beroende på vart sjukdomen uppstår. Många gånger är det dock förstorade lymfkörtlar som är debutsymtomen. Men det kan också handla om till synes banala saker som trötthet och feber.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-19
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Lymfom (lymfkörtelcancer) är ett samlingsnamn på cancersjukdomar som uppstår i celler som tillhör lymfsystemet. Sjukdomen kallas också maligna lymfom. Det är till stor del okänt varför man får lymfom. Lymfom ska inte förväxlas med annan cancer som spritt sig, metastaserat, till lymfkörtlar.

Olika typer av lymfom 

Det finns ett 50-tal olika undergrupper till lymfom där vissa typer är snabbväxande och kräver intensiv behandling, medan andra är långsamväxande, och behöver inte alltid behandlas över huvud taget. Vissa lymfom, såsom Hodgkinlymfom, debuterar oftast i tjugoårsåldern, medan de flesta former av lymfom är vanligare hos äldre.

Självupptäckt knuta vanligaste förstasymtom

Sju personer av tio som söker vård för lymfom har själv upptäckt en förstorad lymfknuta – oftast på halsen, vid nyckelbenet eller helt enkelt någon annan stans på kroppen.
Hodgkins lymfom kännetecknas genom att den som regel startar i en lymfkörtel och ger då oftast symtom på grund av förstorade lymfknutor.

Annons
Annons

Ett lymfom kan dock växa utifrån lymfvävnad var som helst i kroppen. Då beror symtomen ofta på i vilket organ lymfomet uppstår.
De första tecknen kan dessutom vissa gånger misstolkas som en vanlig infektion med trötthet, feber och aptitlöshet. Lymfknutorna – särskilt på halsen, kan då också kännas svullna. Ytterligare symtom är viktnedgång, feber och nattliga svettningar.

Symtomfritt

En del lymfom upptäcks vid läkarundersökning, som görs av annat skäl, med eller utan blodprovstagning. Lymfomet behöver då inte ha givit några alls sjukdomstecken.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Erika 2017-08-10 16:58 (7 månader sen)

    Förstår nu varför mon cancer var som den car. Hade hodgkins lymfom som började med en knöl vid halsen efter ett cellprov (punktion) fick cellgifter varannan vecka i ett halvår och är frisk sedan april 2016.


Annons
Annons
Annons
Annons