Var tredje bröstcancerpatient återvänder till arbetet för tidigt

Närmare 30 procent av patienter som behandlats för bröstcancer går tillbaka till arbetet innan de känner sig redo. Det visar en enkätundersökning bland Bröstcancerförbundets medlemmar.


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-15
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons
Varje år drabbas drygt 8000 kvinnor och 60 män i Sverige bröstcancer och idag lever det 100 000 personer med egen erfarenhet av sjukdomen.

 

En behandling riskerar att ge biverkningar till exempel i form av cancerrelaterad trötthet, koncentrationssvårigheter och smärta, vilket i sin tur påverkar arbetsförmågan. Samtidigt visar en enkätundersökning från bröstcancerförbundets medlemmar att 28 procent gått tillbaka till arbetet innan de känt sig redo.

Förutom att många börjar arbeta för tidigt visar undersökningen dessutom att hela 15 procent lämnar sitt arbete som konsekvens av sjukdomen.

Annons
Annons
– Arbetsförmåga är komplext och uppstår och påverkas av en rad olika faktorer. Ofta är det först när du är tillbaka i sammanhanget på jobbet som du märker vad som fungerar och vad du klarar av, säger Hanna Rönnqvist, arbetsterapeut på Centrum för cancerrehabilitering vis Sabbatsbergs sjukhus.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Försvårar möjlighet till karriär 

För många ger en bröstcancerdiagnos livslång nedsatt arbetsförmåga och nära 40 procent ansåg  också att bröstcancern haft en negativ påverkan på deras möjligheter att utvecklas och göra karriär. Dessutom svarade drygt 30 procent att sjukdomen påverkat löneutvecklingen negativt.

– Arbetsgivare behöver lära sig mer om vad det innebär att behandlas för cancer och hur det påverkar arbetsförmågan. På så sätt kan fler canceröverleverare få ett bra och hållbart arbetsliv. Något som kommer gynna alla parter i slutändan, säger Elisabeth Schesny, specialist inom arbetslivsfrågor och ledamot i Bröstcancerförbundets styrelse.

    Källor

  • Bröstcancerförbundet - https://brostcancerforbundet.se/press/#/pressreleases/ny-undersoekning-fraan-broestcancerfoerbundet-var-tredje-broestcancerpatient-aatervaender-till-arbetet-foer-tidigt-2959886

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-01-16 09:31 (19 månader sen)

    Jag gissar att många återgår till arbetet p.g.a försäkringskassans bedömning att arbetsförmågan är högre än vad både läkare och den drabbade anser/känner. Ekonomin påverkar ju självklart hela livssituationen! Får man ingen sjukersättning finns ju inget annat alternativ än att gå till jobbet...