Nyhet | Bröstcancer

Livskvalitet efter bröstcancer studeras

Det saknas kunskap om hur kvinnor som opererat bort sitt eller sina bröst på grund av bröstcancer mår på lång sikt. I en nationell studie vid Akademiska sjukhuset fokuserar forskarna på just detta.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Hur mår kvinnor som diagnostiserats och opererats för bröstcancer när det gått några år? Är det någon skillnad om man genomgått bröstrekonstruktion eller inte? Det ska en nationell studie ledd från Akademiska sjukhuset ge svar på.

– Ett viktigt syfte är också att se om återuppbyggnaden av brösten påverkar kvinnornas fortsatta vårdbehov och chanser att komma tillbaka i arbete, säger Maria Mani, plastikkirurg på Akademiska sjukhuset och ansvarig för studien.

Studien är den mest omfattande i Sverige av sitt slag om inkluderar 9 000 kvinnor som antingen har haft en bröstcancerdiagnos eller opererat bort minst ett bröst.

Annons
Annons

Fakta: Bröstrekonstruktion vid bröstcancer

• Görs vanligen med implantat, alternativt med egen vävnad.
• Görs antingen i direkt anslutning till bröstcancerkirurgi eller efter en tid.
• Statistik saknas nationellt för hur många kvinnor som gör en bröstrekonstruktion i ett senare skede. För de som gör rekonstruktionen direkt efter operation är de regionala skillnaderna stora: I Stockholmsregionen rör det sig om cirka en femtedel, i landet i övrigt mindre än 10 procent.
• Uppdatering av det Nationella vårdprogrammets riktlinjer för bröstrekonstruktion är på gång. I framtagandet medverkar bl.a. specialister inom bröstcancerkirurgi och plastikkirurgi vid Akademiska sjukhuset.
• På Akademiska har bröstcancerkirurger och plastikkirurger sedan en tid ett tätare samarbete och gör numera ett stort antal bröstrekonstruktioner med egen vävnad, så kallade DIEP-lambåer.

Källa: Akademiska sjukhuset

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons