Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Balanserad bakterieflora kan minska risken för bröstcancer

Kvinnor med en frisk och balanserad inre bakterieflora löper mindre risk att få bröstcancer. Så lyder tesen för den forskning som nu ska studera bakteriernas sammansättning och dess koppling till bröstcancer.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-30

Annons

Ensidig kost samt överdriven hygien och antibiotika torde orsaka att kroppens naturliga blandning av mikroorganismer rubbas. Något som idag har lett till den ökande förekomsten av allergier, astma, glutenintolerans, barnfetma och många andra folksjukdomar. Det menar Martin Blaser, professor i mikrobiologi vid New York University, som har specialiserat sig på att studera kopplingen mellan den inre bakteriefloran och sjukdomsutveckling.

Han misstänker även att bakteriernas samansättning spelar en roll i utvecklingen av till exempel bröstcancer. Bland kvinnor som bär på riskgener för bröstcancer är det trots allt många som inte drabbas. Förklaringen kan vara att tarmens bakterieflora ser ut att spela en viktig roll för att ta hand om könshormonet östrogen i kroppen. Flera amerikanska studier har visat att kvinnor med en friskare, och mer varierad bakterieflora, är bättre på att bryta ner hormonet som man vet är inblandat i utvecklingen av flera cancerformer. Men fler studier krävs för att kunna dra några vidare slutsatser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.