Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Normalvikt eller övervikt? Barns vikt bedöms olika 

Alla barn är olika och växer olika. Men ett och samma barn skulle kunna klassas som normalviktig och samtidigt överviktig beroende på vilken tillväxtreferens som används, det visar en ny svensk studie.  


Publicerad den: 2018-04-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

B. Bente Nilsen som är måltidsforskare vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan har i sin avhandling jämfört hur drygt 4000 svenska barn i åldrarna 7–9 år klassas utifrån fyra olika tillväxtreferenser (som utger grunden barnens tillväxtkurva).

Och det hon fann var att ett och samma barn faktiskt kunde klassas olika, beroende på vilken referens som använts.  

– För att ta ett exempel: Barn som bedöms som överviktiga enligt en tillväxtreferens kan ses som normalviktiga i en annan, säger hon i ett pressmeddelande.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Internationella referenser avvek mest

De fyra tillväxtreferenserna var, som ingick i studien, var två svenska och två internationella. Det fanns skillnader mellan de svenska referenserna, men de som avvek mest var de internationella – International Obesity Task Force (IOTF). 

– Det finns alltså en risk för att barn blir klassificerade på olika sätt, även om det i huvudsak bara är en tillväxtreferens som används på barnavårdscentraler i Sverige. Framför allt är detta en fråga för forskningen – det kan vara svårt att jämföra svenska barns tillväxt med barn i andra delar av världen, säger B. Bente Nilsen i ett pressmeddelande.  

Annons
Annons

    Källor

  • Örebro universitet  - https://www.oru.se/nyheter/barns-vikt-kan-klassas-pa-olika-satt/ 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons