Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Barn

Amning eller mjölkersättning?

Amning är utan tvekan det bästa alternativet för den nyfödda. Men det finns kvinnor som av olika anledningar inte vill amma. Om du känner så, är det bra att tala om det med en barnmorska eller en barnsjuksköterska på Barnavårdscentralen för att komma fram till om de problem du har kanske kan lösas.

Uppdaterad den: 2016-03-18

Annons

Det finns också några kvinnor som inte kan amma. Det är då ofta på grund av en kroppslig orsak, exempelvis kan kvinnor som genomgått bröstoperationer få problem med att amma. Det behöver dock inte vara något problem, eftersom det idag finns många hjälpmedel att ta till. Tala gärna med läkare, barnmorska eller barnsjuksköterska om det.

Du har naturligtvis rätt att välja det du tycker är bäst för dig och ditt barn. Därför rekommenderas att du söker mesta möjliga information och upplysning, så att du har möjlighet att fatta ett beslut på rätt grunder.

Varför är det bra att amma?

Amningen är det naturliga sättet att ge sitt spädbarn näring. På så sätt finns mjölken alltid till hands, har den rätta temperaturen och innehåller precis de rätta mängderna av de näringsämnen som ditt barn behöver. Dessutom är det mycket ovanligt att barn som bara får bröstmjölk blir förstoppade.

Med modersmjölken ger du även barnet skydd mot infektioner under de första levnadsmånaderna, i och med att modersmjölken innehåller viktiga antikroppar från modern.

Amningssituationen är både en måltidssituation och en stund att mysa tillsammans med ditt barn. Njut av stunden och var medveten om den unika kontaktmöjlighet ni har genom att tala med barnet och hålla det tätt intill dig, så att det kan känna din hud, höra dina andetag och ha ögonkontakt med dig.

Annons
Annons

Bör man använda mjölkersättning?

Det finns många sorters modersmjölkersättning att tillgå i handeln idag. Undersökningar visar att det inte är någon större skillnad på den näring dessa innehåller. Om du inte kan eller vill amma barnet behöver du därför inte vara bekymrad över att det inte skulle få i sig tillräcklig näring.

Du skall dock vara uppmärksam, så att du köper en mjölkersättning som passar ditt barns ålder. Det är också mycket viktigt att du blandar ersättningen efter den dos som passar ditt barns vikt. Doseringen anges på paketet. Använd de mått som kommer med förpackningen och tänk på att ett mått betyder ett struket mått.

Om du använder mjölkersättning är det viktigt att du är noggrann med hygienen. Både nappar och flaskor skall diskas och kokas en gång per dygn och du ska alltid blanda mjölkersättningen med vatten som har kokat upp och sedan får svalna lite. Du kan lika gärna fylla många flaskor på en gång, men kom ihåg att snabbt kyla ned mjölkblandningen under rinnande vatten. Därefter skall den förvaras i kylskåp. Den får dock aldrig stå i kylskåp längre än ett dygn. Om barnet inte dricker allt i flaskan skall resten hällas ut. Mjölkrester som har stått ute längre än en timme i rumstemperatur skall slängas. Att hälla färdigblandad mjölkblandning på termos är ingen god idé. Mjölkblandningen är då cirka 37 grader varm och det är vid denna temperatur som bakterier snabbast förökar sig och barnet riskerar då att drabbas av en maginfektion. Om du gärna vill använda en termos kan du använda den till att ha kokande vatten och ha mjölkpulvret uppmätt i nappflaskan. På så sätt häller du bara på vattnet och blandar före måltiden.

Mjölkblandningens temperatur skall alltså vara cirka 37 grader. Detta kan du lättast undersöka genom att droppa ett par droppar mjölk på din handrygg eller på undersidan av din underarm. Mjölken ska varken kännas varm eller kall. Om du är osäker kan du använda en termometer. Om du värmer mjölkblandningen i mikrovågsugnen bör du tänka på att mjölken mitt inne i flaskan är varmare än den är ytterst. Skaka därför flaskan innan du använder den och kontrollera alltid temperaturen, så att barnet inte bränner sig.

Ett barn som får nappflaska har också ett stort behov av närhet och kontakt. Ta därför alltid upp barnet och håll det när det får flaskan. Håll ögonkontakt och gärna även hudkontakt med barnet medan du matar det. Om du låter barnet få nappflaskan när det ligger i sin säng eller barnvagn går det miste om den kontakt, närhet och beröring som är så viktig för barnets trivsel och utveckling.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons