Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Höga doser lugnande till för tidigt födda

Annons
Nio av tio läkare i Sverige som arbetar med intensivvård av för tidigt födda barn har någon gått varit med om att ge lugnande medel som kan ha påskyndat döden. Det visar uppgifter från ett europeiskt forskningsprojekt där attityderna bland sjuksköterskor och läkare inom den neonatalavården i Europa har undersökts.

Två av de forskare som arbetat med projektet är Jan Persson, professor emeritus i utvärdering av medicinsk teknologi, och Orvar Finnström, professor i pediatrik. Undersökningen som egentligen genomfördes för flera år sedan har aktualiserats på nytt i samband med att en läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna anklagades för dråp. Rent generellt anser både Orvar Finnström och Jan Persson att det finns fall då det är etiskt tveksamt att fortsätta vårda nyfödda som lider av svåra hjärnskador.

– Den här gruppen av barn skulle belasta nyföddhetsvården kraftigt, och stå i vägen för intensivvård av potentiellt friska. Vården kommer aldrig att ha outtömliga resurser, skriver de i sin debattartikel i Östgöta-Correspondenten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.