Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Barn |

”Går inte att skämma bort barnet med närhet”

Kvinnor har ammat sedan urminnes tider. Men trots att det är en av de naturligaste sakerna i människans liv hör det inte till ovanligheten att frågorna är många hos nyblivna föräldrar. Hur ofta äter ett barn egentligen? Skämmer jag bort barnet? Hur kan jag öka mjölkproduktionen? Varför vill barnet inte äta? Funderingarna är många och en som möter dessa dagligen är barnmorskan Sofia Zwedberg som besitter specialkompetens inom amning.
Annons

– På amningsmottagningen får vi in jättemånga frågor och funderingar från föräldrar som är oroliga och osäkra när det kommer till amning. Jag kan förundras över att det är rätt många nyblivna föräldrar som har ganska små kunskaper om hur ett normalt nyfött barn beter sig. Något som förvisso kan bero på att många som skaffar barn idag kanske inte har vänner och bekanta som har barn och man snappar inte upp hur barn kan bete sig. Det är till exempel inte ovanligt att föräldrarna har en föreställning om att ett barn äter runt var fjärde timma och sover resterande tid. Nyblivna föräldrar slås helt enkelt ofta av många frågor som de inte tänkt på innan, berättar Sofia Zwedberg, som jobbar barnmorska med specialkompetens inom amning och mor- barnområdet på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Att skaffa barn är bland det största man kan göra i livet. Ett barn innebär i de allra flesta fall väldigt stora konsekvenser för såväl ens privata som professionella liv, menar Zwedberg. Hon nämner bland annat att det är väldigt vanligt bland dagens kvinnor som blir mammor för första gången att omställningen kan bli betydligt större än de själva var förberedda på.
– Många av dagens unga kvinnor, i åldrarna 20 till 35, är väldigt individualistiska, med stark integritet, och med mycket som händer och är på gång i livet inte minst rent yrkesmässigt. Som de flesta unga vuxna idag är man van att kunna gå och shoppa när man vill och göra vad man vill av sin tid. Så det är klart att ett barn innebär stora förändringar för både mamman och pappan.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Enligt Sofia Zwedberg är ett vanligt misstag bland föräldrar att de stannar av helt och hållet från sin tidigare vardagslunk. Hon uppmanar därför folk att våga ta med sig sitt/sina barn mer än vad många gör.
– Bara för att man har fått barn måste man inte stanna hemma, utan faktum är att man kan göra betydligt mer än vad många tror. Har man tidigare haft ett aktivt liv och gillar att göra saker behöver man inte sluta med det bara för att ett barn kommit in i bilden. Om det däremot är så att man vill stanna hemma ska man ju göra det. Men vad gäller barnet i fråga behöver man egentligen inte fundera så mycket på om man är hemma eller borta. Man kan säga att barnets miljö är föräldrarnas kroppar. Så länge de känner att mamma eller pappa finns till hands och inger trygghet är de nöjda, säger Zwedberg.

I dag är det inte ovanligt att skaffa barn efter 30-årsstrecket. Det finns olika förklaringar till vad detta beror på, anser Sofia Zwedberg. Bland annat tror hon att folk idag är mer angelägna om att planera och se till att ha utbildning, jobb och en god ekonomi. Det finns en generell önskan om att bli vuxen först för att sedan kunna ta hand om ett barn på bästa sätt. Dessvärre menar dock Zwedberg att skaffa barn efter att man fyllt 30 år inte alltid är det bästa.
– Rent biologiskt sett skulle jag vilja påstå att det inte är det bästa alternativet. Dels för att fertiliteten minskar och man blir styvare och stelare ju högre upp i åldern man kommer, vilket innebär att födseln kan bli lite jobbigare. En annan viktig faktor är att yngre personer har lättare att anpassa sig till ett barn, de är inte lika oroliga och ängsliga som de något lite äldre. Låt säga att en man och kvinna i 35-årsåldern skaffar barn. Dessa personer har med stor sannolikhet ganska inrutad vardag med jobb och privata händelser och rutiner. Yngre föräldrar är många gånger mer lättanpassade, säger Sofia Zwedberg.&nbsp

Slutligen, har du några råd att ge till nyblivna eller blivande föräldrar?

– Det allra viktigaste är att komma ihåg att barn vill vara fysiskt nära. Många tänker inte på att barnet har ett väldigt stort behov av att känna närhet och trygghet. När ett barn föds till världen är deras enda roll att överleva och de är i ständigt behov av sin mamma eller pappa. En del föräldrar brukar fråga mig och mina kollegor om de skämmer bort sitt/sina barn när de ständigt blir burna på och får vara nära mammas bröst även om de kanske inte äter. Här brukar jag dock säga att det inte går att skämma bort sitt barn med närhet. Om barnet däremot ligger och sover finns det ingen anledning att störa. Men se till att finnas till hands när han/hon vaknar och visa att ditt barn kan känna sig trygg, avslutar Sofia Zwedberg.

Annons
Annons

&nbsp

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-06-16 00:00 (7 år sen)

    Hallå,
    Mitt namn är David, vi vill ge upp vår oplanerade nyfödda bebis för adoption, så att vi kan gå tillbaka till skolan för att ta emot lektioner, eftersom barnet håller oss bakom vår planerade. Intresserad person bör kontakta oss för detaljer. e-post: davidfortune333@gmail.com

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 03:24 (9 år sen)

    - I LOVE the colors in #4, each one has sohitmeng I like about it. Got to me and saythey are all really great photos, however none of them scream Christmas. But if you put them in a card with a Christmas boarder..wa..la christmas card soooowhat do I know.I know i liked them all, and was fun to get a look see.November 25, 2008 8:02 am


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons